Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Въпросът за имотите на трaкийските бежанци отново повдигнат в Европейския парламент
понеделник, 21 септември 2020
Начало » Страната » Политика
Въпросът за имотите на трaкийските бежанци отново повдигнат в Европейския парламент

Маруся Любчева
Фото: Европейски парламент
29 юни 2013, събота
Ракурс

Членът на ЕП Маруся Любчева попита Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност г-жа Катрин Аштън не счита ли, че трябва да се проследи напредъкът по изпълнение на резолюцията от 2008 година, в която ЕП включи въпроса за необходимостта от решаване на нерешените въпроси на Турция със съседни държави, включително с България по отношение имотите на тракийските бежанци.

Любчева се включи в дискусията с г-жа Аштън на редовно заседание на комисията по външна политика, на която се обсъждаха актуални въпроси от външнополитическите отношения на ЕС. Тя мотивира въпроса си със защита правата на човека, като подчерта, че той принципно е свързан с преговорите на ЕС за членството на Турция по главата за правата на човека.

"Подкрепяйки Турция за член на Европейския съюз и имайки предвид преговорите по главата за правата на човека, поставям въпрос, който стои нерешен в двустранните отношения между Турция и България и това е тракийският въпрос, отнасящ се до имуществените права на тракийските бежанци".

Г-жа Катрин Аштон отговори, че този въпрос ще се следи в хода на преговорите.

След заседанието г-жа Любчева коментира, че не е съвсем удовлетворена от краткия отговор, но определено го счита за обещание въпросът наистина да се следи и да намери своето решение. "Ще поддържам вниманието на комисията по външна политика по този въпрос и съм убедена, че колкото и да е трудно, той ще има своето положително развитие. Зная, че той зависи и от поведението на българските институции и ще се постарая той да бъде и на тяхното внимание", каза тя.

Тя постави пред г-жа Катрин Аштън и въпроса за създаване на Черноморска стратегия, отчитайки важността на Черно море като трансферна зона на енергийни ресурси, зона в която се правят опити за добиване на енергийни суровини. "Въпросът ми е свързан с развитието на Черноморския регион и считам, че трябва да се върнем към изработването на Черноморска стратегия, поради неоправданото забавяне на работата по този въпрос", каза Любчева.

В отговора си г-жа Аштон подчерта важността на региона и на Черно море, особено за диверсификацията на енергийни ресурси за Европа, както и необходимостта от създаване на стратегия за Черноморския регион.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

През деня - мисли, през нощта - сънувай.
Китайска поговорка


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!