Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Български хор и оркестър ще партнират на Енио Мориконе в София
вторник, 18 февруари 2020
Начало » Страната » Театър и музика
Български хор и оркестър ще партнират на Енио Мориконе в София


Фото: Event Zone Agency
20 август 2013, вторник
Ракурс

Оркестърът и Хорът на Класик ФМ радио ще партнират на световноизвестния италиански филмов композитор Енио Мориконе за първия му концерт у нас през декември.

Двата ансамбъла от почти 200 музиканти ще вземат участие в грандиозното шоу и ще имат честта да музицират под палката на великия италиански Маестро, съобщиха организаторите Event Zone Agency.

Концертът – част от последното турне на композитора, с което той ще завърши изявите си пред публика, ще се състои на 10 декември 2013 в софийската зала „Арена Армеец". В програмата ще оживеят неповторимите мелодии на Мориконе, които стават част от музикалната история на киното: „За шепа долари" (1964), „Добрият, лошият и злият" (1966), „Имало едно време в Америка" (1983), „Недосегаемите" (1987), „Малена" (2001). Музикантите на Класик ФМ радио ще покажат своите качества като едни от водещите симфонични и хорови състави в България, изпълнявайки оригиналните партитури на Маестрото.

Роденият в Рим композитор е учил тромпет, композиция, хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Националната академия в Санта Чечилия. През 1955 г. започва да пише музика към филми, продължава да композира и класическа музика. С името му се свързват над 570 филма, за които през 2007 г. е отличен с „Оскар” за цялостно творчество, за който е бил номиниран 5 пъти. Печели „Грами” за „Недосегаемите” през 1988 г., а мелодията на „Добрият, лошият, злият” се смята за една от най-разпознаваемите в историята на киното.

Невъзможно е музиката на Маестро Мориконе да не се свърже с изкуството на Серджо Леоне. Тяхната творческа връзка е толкова силна, че Леоне я обяснява като „брак, какъвто са имали католиците, преди да бъдат измислени разводите”. Мориконе връща жеста с думите: „Леоне, различно от останалите режисьори, искаше нещо повече от музиката – той винаги й даваше много и специално пространство.”

Гениалността му като филмов композитор се състои в простички, но оригинални музикални фрази, необичайни инструментали и звуци, използването на човешки глас като част от оркестъра, дълги паузи, изпълнени с музикална тишина. Джузепе Торнаторе, режисьорът на „Ново кино „Парадизо”, казва за Маестрото: „Той не е просто велик филмов композитор, той е велик композитор".

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано с концертните цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“, чрез който всъщност започва традицията в изпълнението на филмова музика. Също с филмова тема – култовата „Мисията невъзможна“, Класик ФМ оркестър реализира първия в България оркестров флаш-моб на 26.09.2012 г. и до момента клипът има над 80 000 гледания. Сред най-впечатляващите прояви на състава за сезон 2012-2013 е концерта със световноизвестния цигулар Джошуа Бел.

Хорът на Класик ФМ радио е създаден през 2005 г. като съвместен проект на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“.

Концертът на легендарния италиански композитор Енио Мориконе с неповторимите оркестър и хор на Класик ФМ ще се състои на 10.12.2013 г. в зала Арена Армеец от 20 ч. Билети могат да се купят в мрежата на www.tixgate.com и EasyPay.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Ако успееш да прекараш един съвършено безцелен следобед, по съвършено безцелен начин, значи си се научил да живееш.
Лин Ютанг


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!