Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Български хор и оркестър ще партнират на Енио Мориконе в София
понеделник, 21 септември 2020
Начало » Страната » Театър и музика
Български хор и оркестър ще партнират на Енио Мориконе в София


Фото: Event Zone Agency
20 август 2013, вторник
Ракурс

Оркестърът и Хорът на Класик ФМ радио ще партнират на световноизвестния италиански филмов композитор Енио Мориконе за първия му концерт у нас през декември.

Двата ансамбъла от почти 200 музиканти ще вземат участие в грандиозното шоу и ще имат честта да музицират под палката на великия италиански Маестро, съобщиха организаторите Event Zone Agency.

Концертът – част от последното турне на композитора, с което той ще завърши изявите си пред публика, ще се състои на 10 декември 2013 в софийската зала „Арена Армеец". В програмата ще оживеят неповторимите мелодии на Мориконе, които стават част от музикалната история на киното: „За шепа долари" (1964), „Добрият, лошият и злият" (1966), „Имало едно време в Америка" (1983), „Недосегаемите" (1987), „Малена" (2001). Музикантите на Класик ФМ радио ще покажат своите качества като едни от водещите симфонични и хорови състави в България, изпълнявайки оригиналните партитури на Маестрото.

Роденият в Рим композитор е учил тромпет, композиция, хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Националната академия в Санта Чечилия. През 1955 г. започва да пише музика към филми, продължава да композира и класическа музика. С името му се свързват над 570 филма, за които през 2007 г. е отличен с „Оскар” за цялостно творчество, за който е бил номиниран 5 пъти. Печели „Грами” за „Недосегаемите” през 1988 г., а мелодията на „Добрият, лошият, злият” се смята за една от най-разпознаваемите в историята на киното.

Невъзможно е музиката на Маестро Мориконе да не се свърже с изкуството на Серджо Леоне. Тяхната творческа връзка е толкова силна, че Леоне я обяснява като „брак, какъвто са имали католиците, преди да бъдат измислени разводите”. Мориконе връща жеста с думите: „Леоне, различно от останалите режисьори, искаше нещо повече от музиката – той винаги й даваше много и специално пространство.”

Гениалността му като филмов композитор се състои в простички, но оригинални музикални фрази, необичайни инструментали и звуци, използването на човешки глас като част от оркестъра, дълги паузи, изпълнени с музикална тишина. Джузепе Торнаторе, режисьорът на „Ново кино „Парадизо”, казва за Маестрото: „Той не е просто велик филмов композитор, той е велик композитор".

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано с концертните цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“, чрез който всъщност започва традицията в изпълнението на филмова музика. Също с филмова тема – култовата „Мисията невъзможна“, Класик ФМ оркестър реализира първия в България оркестров флаш-моб на 26.09.2012 г. и до момента клипът има над 80 000 гледания. Сред най-впечатляващите прояви на състава за сезон 2012-2013 е концерта със световноизвестния цигулар Джошуа Бел.

Хорът на Класик ФМ радио е създаден през 2005 г. като съвместен проект на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“.

Концертът на легендарния италиански композитор Енио Мориконе с неповторимите оркестър и хор на Класик ФМ ще се състои на 10.12.2013 г. в зала Арена Армеец от 20 ч. Билети могат да се купят в мрежата на www.tixgate.com и EasyPay.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.
Алберт Айнщайн


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!