петък, 29 септември 2023
Начало » Страната » Политика
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот

18 октомври 2011, сряда
Ракурс

Пет национални и две регионални издания на периодичния печат, 4 телевизионни канала, 2 радиостанции, 6 информационни агенции и информационни интернет страници, както и външна реклама - билбордове и други агитационни материали, са наблюдавали в продължение на три месеца и половина от Института за социална интеграция /ИСИ/.

На прескоференция днес в София председателят Катя Колева и Стефан Георгиев - координатор на екипа за медиен мониторинг, обявиха резулатите от проекта „За демократични, прозрачни и честни избори”.

В рамките на изследвания период /1 юли – 15 октомври 2011 г./ екипът е регистрирал около 280 новини, статии или интервюта, които попадат в графата със съмнения за манипулация на предстоящия вот. Затова ИСИ, като структура на гражданското общество, призовава отговорните и компетенти органи да предприемат необходимите действия, тъй като случаите, на които са се натъкнали, неминуемо оказват влияние на изборния процес в страната.

Централните емисии на четирите национални ефирни телевизии са били наблюдавани в продължение на 34 дни и резултатът е – силен дисбаланс на медийното отразяване на кандидат-президентите. В първите водещи новини най-често е споменавана двойката Плевнелиев-Попова – 8 пъти, следвани от Калфин-Данаилов – 5 пъти и Кунева-Христов – 1 път.

Забележително е отразяването на изявите на министър-председателя Борисов, твърдят от ИСИ. Стефан Георгиев дори смята, че „изборите са засенчени от аурата на премиера”.

За изследвания период Бойко Борисов направо е шампион по медийно присъствие – цели 41 пъти е влязъл във водещите новини на телевизиите. А следващият след него, Сергей Станишев – само 3 пъти, Иван Костов и Волен Сидеров – по 2 пъти. Любопитно е наблюдението и в печатните издания, където името на Борисов е изписано 872 пъти за период от 39 дни /7 септември -15 октомври 2011/. В 5 национални и 2 регионални ежедневника пишат за Станишев 204 пъти, за Костов – 119, Волен Сидеров – 111, Доган – 88 и т.н.

Разположението на партиите също е неравнопоставено. За същия период в 5-те национални и 2 регионални ежедневника ГЕРБ е спомената 1165 пъти, БСП – 692 пъти, Синята коалиция – 247 пъти, АТАКА – 244 пъти и т.н. Двойката Плевнелиев-Попова е регистрирана 454 пъти, Калфин-Данаилов – 311 пъти, Сидеров-Шопов 119 случая, Кунева-Христов – 109 случая и т.н.

В доклада на ИСИ бяха изнесени много примери за невярна информация или вероятна манипулация и за това как медиите могат да повлияят на вота. Затова от екипа изразиха готовността си да наблюдават как протича изборният ден. За целта са ангажирали близо 150 наблюдатели, които да следят и сигнализират за евентуални злоупотреби.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!