Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Далай Лама разбуни Франкфурт
понеделник, 17 декември 2018
Начало » Кореспонденции » Свят
Далай Лама разбуни Франкфурт

14-ият Далай Лама (Тензин Гяцо), Виена, 2012 г.
Фото: www.wikipedia.org
15 май 2014, четвъртък
Вилизара Анталавичева

Високопоставеният гуру на будизма е на четиридневно посещение във Франкфурт.

14-ият Далай Лама пристигна преди два дни във Франкфурт по покана на „Тибетската къща“ в Германия, чието седалище е в немския метропол. Будисткият монах ще остане в града и днес.

В „Тибетската къща“ Далай Лама бе приет от министър-председателя на провинция Хесен Фолкер Буфие. Срещата бе изцяло светска, на нея не се говореше за политика.

Немската печатна медия „Франкфуртер Рундшау“ посочва данни на полицията, според които около 150 души са демонстрирали срещу присъствието на Далай Лама, носител на Нобелова награда за мир. Протестите бяха обявени още преди пристигането на главата на тибетския будизъм.

Демонстрантите пред хотела, в който е настанен гостът, го упреквали в лъжи и развявали тибетски знамена. Тълпата от недоволни се е състояла както от жители на Тибет, така и от западни противници на Далай Лама от цяла Европа, числящи се към „International Shugden Community“, течение на тибетския будизъм.

В основата на протестите стои раздор в тибетския будизъм, продължаващ векове.

Далай Лама приел протестите спокойно, по данни на „Франкфуртер Рундшау“. Той изтъкнал задоволството си от факта, че демонстрантите упражняват с убеждение свободата на словото. Привържениците на „International Shugden Community“ той определил като сектанти.

Вчера Далай Лама се обърна към почитателите си и изнесе лекция на подиума на впечатляваща спортна зала в града. В речта си той постави темите за състраданието и самоувереността.

Днес се състоя среща в историческата църква Paulskirche в центъра на Франкфурт с около 800 деца. Планирана е и среща с бившия министър-председател на провинция Хесен и дългогодишен приятел на Далай Лама.

Следващата година Далай Лама ще навърши 80 години. Той сподели пред публика и медии, че голямо парти послучай рожден ден не му е по вкуса. Формални приеми и церемонии също не му харесвали. Далай Лама припомни, че става в три часа сутринта и си ляга преди седем вечерта, което не е добра предпоставка за вечерни събития. „Франкфуртер Рундшау“ го цитира: „Сънят е по-важен за мен отколкото празнуване на рожденния ми ден.“

Въпреки това той има вече две покани за партита, посветени на юбилейната му годишнина, от САЩ и Индия.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Най-великите ни изживявания са нашите най-тихи мигове.
Фридрих Ницше


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!