Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
С „Атила” на Верди откриват Музикалните празници „Емил Чакъров”
вторник, 26 май 2020
Начало » Бургас » Театър и музика
С „Атила” на Верди откриват Музикалните празници „Емил Чакъров”

19 юни 2014, четвъртък
Ракурс

На 2 юли кръвожадният вожд на хуните Атила ще оживее на сцената на Летния театър, за да даде старт на седмото издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров”, съобщиха от Държавна опера Бургас.

„Афишът на Бургаските музикални празници по традиция включва силни заглавия, които са подходящи за игра на открито. Празниците започват на 2 юли с премиерата на операта на Верди „Атила”, която ще се играе и на 4 юли. Следващото събитие в програмата е концертът на Мария Илиева, който е на 11 юли. Представленията в Летния театър продължават до края на идния месец и през август, а закриването е на 5 септември”, каза директорът на Държавна опера Бургас – Александър Текелиев.

Суперпродукцията „Атила” обещава да завладее публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Тя е дело на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са съответно режисьор и сценограф на представлението.

До миналата година Каталин Алборе, под чийто молив са излезли костюмите на жестокия Атила и амазонката Одабела, е бил директор на Операта в Букурещ. За да пресъздадат легендарните образи от произведението на Джузепе Верди, двамата са в морския град повече от месец и работят рамо до рамо с колегите си от Бургаската опера. Усилията си заслужават, защото на 2 юли зрителите в Летния театър няма да видят обикновената хронология на събитията, а ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд. Публиката ще усети силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Ще видят как непобедимият Атила се предава на жена, която носи същата сила като него, и в която е влюбен.

От сцената историята ще разказват басът Деян Вачков, световноизвестният тенор Калуди Калудов и най-доброто сопрано в България Йоана Железчева. Те ще се превъплътят в Атила, римския офицер Форесто и в Одабела, която е годеница на Форесто и дъщеря на градоначалника на опожарения от хуните римски град Акуилея.

Във втората премиера на 4 юли солисти ще бъдат Делян Славов, Даниел Дамянов и отново Йоана Железчева. Диригент на представлението ще е Ивайло Кринчев, диригент на хора – Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майсторът на Бургаската опера Недко Георгиев, а концертмайстор ще е Йордан Ковачев.

Гримът и костюмите ще превърнат талантливите оперни певци в копия на Атила и Одабела.

„Едно представление може да се определи като суперпродукциите, когато хорът и солистите сменят костюмите си много пъти и имаме впечатляващ декор. В „Атила” създадохме четири различни костюма. Ще видим хористите на Бургаската опера като хуни, римляни и еремити (поклонници на христовата вяра). На сцената ще бъдат издигнати 6 огромни пилона, които символизират мощта на Римската империя. Декорът може да се опише като боксова арена, на която ще наблюдаваме сблъсъка между главните герои”, обяснява Каталин Алборе.

Представлението ще бъде допълнено и от специални прожекции, които се правят за първи път в България. Те са подготвени отново от Алборе, който е и светлинен дизайнер.

„Обикновено погледът на всички представления и режисьори са към жестоката фигура и характер на Атила, но той е човек, който в самата опера носи своите съмнения. Атила желае да приобщи своя народ към европейските ценности.

Това е онова, което искаме да противопоставим в операта, като трансформация, която този велик воин търси и онова, което получава. Всъщност Атила намира смъртта си от ръката на една християнка, която повтаря историята на Джудита, спасила еврейския народ от първия набег на вавилонците”, разказва режисьорът Огнян Драганов.

Той сподели, че е изключително щастлив, че работи с Бургаската опера и конкретно за Летните музикални празници, които му дават възможност да постави представление от този мащаб. Драганов и Алборе работят заедно от 2003 година и оттогава са правили съвместно представления в Колумбия, Холандия и Румъния.

Всички представления от програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014 са с начален час 21:00 ч. Билети за тях могат да бъдат закупени от касата на Операта, както и от билетния център до Часовника и преди започване на представленията на място, в Летния театър.

Програма на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2014


2 юли – „Атила” – откриване / премиера

4 юли – „Атила” – втора премиера

11 юли – Концерт на Мария Илиева и оркестъра на Държавна опера – Бургас

16 юли – „Набуко”

18 юли – „Мадам Бътерфлай”

28 юли – „Аида”

31 юли – „Турандот”

5 август – Симфо-джаз концерт – Милица Гладнишка, Еделина Кънева, Любо Денев, Венцислав Благоев и оркестъра на Държавна опера – Бургас

8 август – „Тоска”

12 август – „Любовен еликсир”

23 август – „Отело”

26 август – „Трубадур”

31 август – „Пепеляшка”

5 септември – „Цигански барон” – закриване / премиераСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.
Елберт Хъбард


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!