Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Вим Вендерс ще получи „Златна мечка” за цялостно творчество
четвъртък, 14 ноември 2019
Начало » Киносалон
Вим Вендерс ще получи „Златна мечка” за цялостно творчество

Вим Вендерс на филмовия фестивал в Мюнхен, 2014 г.
Фото: www.wikipedia.org, Harald Bischoff
23 август 2014, събота
Ракурс

На 65-ия Международен филмов фестивал „Берлинале”, който ще се проведе от 5 до 15 февруари 2015 година в Берлин, почетната награда „Златна мечка” за цялостен принос в киното ще бъде връчена на немския режисьор Вим Вендерс.

Призът ще бъде поднесен на церемония на 12 февруари преди специалната прожекция на един от най-важните филми на Вендерс „Криле на желанието” (1987) с Бруно Ганц и Питър Фолк. Общо 10 филма ще бъдат показани като част от ретроспектива, посветена на творчеството на режисьора, съобщи cineuropa.org.

„Правим ретроспективата на Вим Вендерс, за да почетем един от най-известните съвременни автори. Многостранната му и в преплитащи се жанрове работа като режисьор, фотограф и писател оформя живия ни спомен за кино и продължава да вдъхновява други режисьори”, каза директорът на „Берлинале” Дийтер Кослик.

Вендерс добива популярност още с дебютния си филм „Лято в града” (1970), но интернационален успех печели с „Алис в градовете” (1973) и „С течение на времето” (1976), които са едни от най-важните филми, въздействали върху т. н. „ново немско кино”.

Няколко години по-късно, след като работи в Европа и САЩ, Вендерс снима „Париж, Тексас” (1984) и печели „Златна палма”. Сред множеството награди, които режисьорът печели на европейски фестивали, са наградата за най-добър режисьор за „Криле на желанието” и специалната награда на журито за „Толкова далеч, толкова близо!” (1993) в Кан, „Златен лъв” за „Състоянието на нещата” (1982) на фестивала във Венеция и „Сребърна мечка” в Берлин за „Хотел за един милион долара” (2000).

Вендерс е режисьор на редица документални филми, сред които „Буена Виста Соушъл Клъб” (1999), „Пина 3D” (2011), снима филмови есета в чест на филмови режисьори, фотографира, пише и преподава филмово изкуство във Висшето училище по изобразителни изкуства в Хамбург.

В момента подготвя триизмерния си игрален филм „Всичко ще бъде наред”, драма с Шарлот Гейнсбург, Рейчъл Макадъмс и Джеймс Франко.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.
Елберт Хъбард


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!