неделя, 29 ноември 2020
Начало » Бургас » Театър и музика
Музикалните празници „Емил Чакъров” приключват с „Цигански барон”

02 септември 2014, вторник
Ракурс

Кой ще получи наградата за цялостен принос „Емил Чакъров” ще стане ясно в петък

Седмото издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” завършва на 5 септември с премиерата на „Цигански барон”.

Оперетата от Йохан Щраус - син ще постави финала на най-големия фестивал за класическата музика в България и ще зарадва публиката с темпераментни унгарски и цигански мелодии, които ще звучат от 20:30 часа в Летния театър.

Режисьор на „Цигански барон” е директорът на Националния музикален театър Марио Николов. В ролята на Шандор Баринкай – сина на собственик на стар замък, който се завръща в родината след години странстване, ще видим тенора Пеньо Пирозов. Неговата любима Сафи ще бъде изиграна от сопраното Валентина Корчакова, ролята на старата и мъдра циганка Чипра е поверена на Шмилена Султанова, а да влязат в образа на своенравната Арсена се готвят Людмила Михайлова и Мария Цветкова. Като богатия търговец на свине Калман Жупан, който подхваща вражда с главния герой, ще видим Йордан Христозов. Правителственият чиновник граф Карнеро ще бъде изигран от Петър Тихолов, граф Хомонай от Тошо Герджиков, Мирабела от Лина Пеева, а за Отокар се подготвят Милен Динолов и Мирослав Димитров. Диригент- постановчик е Найден Тодоров, а сценографията и костюмите са дело на Иван Токаджиев.

„Цигански барон” завършва с радостен валс, в който враговете вече са приятели, а главният герой е получил всичко. Баринкай става предводител на циганите, намира скрито съкровище, а след войната получава благородническа титла, която му позволява да се ожени за своята любима Сафи. Тя, първоначално обикновена циганка, се оказва истинска принцеса, скрита в табора. Сафи всъщност е дъщеря на последния турски паша, владетел на Унгария. От своя страна влюбените ще поднесат своя подарък за бургаската публика – цигански ритми, огнен чардаш и разбира се прочутият „Валс на съкровището”.

Преди началото на представлението ще бъде връчена наградата за цялостен принос на името на гениалния маестро с бургаски корени Емил Чакъров. За престижната статуетка са номинирани диригентът Найден Тодоров, който е директор на Държавна опера – Русе, флейтистът и професор в Музикалната академия Георги Спасов и диригентът Георги Димитров.

Отличието ще бъде връчено от зам.-кмета по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева, директора на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев и Радка Памукова, която е била учителка на Емил Чакъров, а след неговата кончина става най-изявения му биограф.

Четвъртият носител на наградата ще бъде определен ден след 23-ата годишнина от смъртта на големия бургазлия, който си отиде от този свят на 4 септември 1991 година.

Досега наградата „Емил Чакъров” са получавали цигуларят Минчо Минчев, композиторът Румен Цонев и директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

Tази година празниците, организирани от Държавна опера – Бургас и община Бургас, продължиха над два месеца и събраха повече от 15 000 зрители, които аплодираха изявени имена от операта, оперетата, балета и джаза.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

При книгите, както и при любовта, ние сме смаяни от това, което другите са избрали.
Андре Мороа


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!