Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
„Реставрираха“ първата оригинална радиопиеса в България
вторник, 26 май 2020
Начало » Страната » Театър и музика
„Реставрираха“ първата оригинална радиопиеса в България

21 септември 2014, неделя
Ракурс

На 24 септември, сряда, от 19 ч в Първо студио на БНР ще бъде възстановена първата българска оригинална радиопиеса – „Крилата помощ“.

Тя е написана от Ангел Каралийчев и Матвей Вълев.

В реставрацията ще участват Николай Урумов, Велислав Павлов, Борис Луканов, Иван Юруков, Леарт Докле, Христо Петков, Йосиф Шамли, Явор Гърдев, Георги Тенев, Николай Ламбрев, Георги Михалков, Михаил Шишков, Стефан Димитров, Михаил Шишков син, Антони Дончев, Михаил Петров, Илиян Марков, Христо Терзиев. В ролята на детето Радко ще бъде Марк Делчев.

Радиопиесата „Крилата помощ” е излъчена за първи път на 26 декември 1838 г. от Варненското радио.

Тази дата се смята за рождена дата на радиотеатъра в България. Творбата на Каралийчев и Вълев е отличена с Голямата награда на конкурса на сп. „Летец”, съобщи Lira.bg.

„Пиесата следи с репортажна автентичност и съспенс драматичните събития в мина „Орлово гнездо“, където избухва пожар и спасителните операции се организират с помощта на екипи от летци и различни летища. Идеята ни е да инсценираме живото изпълнение пред микрофоните в студиото и излъчване от 26 декември 1938 година със специален пърформанс на сцената на Първо студио, включващ актьорско изпълнение пред микрофон, музика и звукови ефекти , ретро сценография. Търсим ефект на моментна ретро снимка на началото на радиоизкуството в България. Спектакълът ще бъде излъчен директно от Първо студио в ефира на програма „Христо Ботев”.

Особеното на нашата реставрация е не само многобройният състав – 21 действащи лица, между които и едно дете. Особено е и разпределението на ролите. Ролите на летците ще бъдат изпълнявани от режисьорите Явор Гърдев, Николай Ламбрев, Георги Михалков и Георги Тенев.

Отсрещни гласове по телефона ще бъдат композиторите Михаил Шишков баща и Михаил Шишков син, Стефан Димитров и Антони Дончев. Ангел Григоров от програма „Хоризонт“ е водещ на пърформанса. 10-годишният Марк Делчев изпълнява една от главните роли на детето Радко, което търси своя баща миньор, изчезнал в пожара.

Саунд дизайнът и музикалната картина ще бъдат изработени от Калин Николов. Режисьор и същевременно своеобразен диригент на пърформанса е Асен Аврамов. Звукорежисьорският състав включва: Живко Марев, Константин Райдовски и екипа на Първо студио на БНР”, отбелязват от БНР.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Всичко хубаво на този свят или е забранено, или е аморално, или от него се пълнее.
Андре Мороа


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!