Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Нобелов лауреат за литература се учил от Елин Пелин
четвъртък, 14 ноември 2019
Начало » Страната » Изкуство и книги » Свят
Нобелов лауреат за литература се учил от Елин Пелин

Нобеловият лауреат Мо Йен
27 септември 2014, събота
Ракурс

Усещането, което България ми дава, е за нещо близко, родно, приятно и приятелско. Въпреки огромните промени в нашия свят в последните години, китайският народ продължава да пази в паметта и сърцето си огромната и неоценима помощ, която българският народ ни е оказал при основаването на нашата държава.

Това заяви китайският писател и Нобелов лауреат за литература за 2012 година Мо Йен, който бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи News.bg.

На тържествена церемония в Аулата на университета Мо Йен получи званието от ректора на СУ проф. Иван Илчев, а събитието бе уважено и от служебния премиер Георги Близнашки.

Мо Йен е в България по покана на Института "Конфуций" към СУ, а за посещението съдейства и китайското посолство в България.

През 1949 година, след основаването на Китайската народна република, първата държава която признава новата китайска държава е бившият СССР, а веднага след това го прави и България, припомни Мо Йен. "Поради разликата в часовите зони може да се каже, че на практика България е била първата държава, признала Китайската народна република", пошегува се той.

Мо Йен сподели с гостите на церемонията, че се е докоснал до българската литература за първи път, когато е бил на 25 години. Тогава китайският писател е успял да се сдобие със сборник от разкази на Елин Пелин, като и до днес е запомнил колко са го впечатлили разказите "Гераците" и "Земя". "Елин Пелин описва живота в българското село и с неговите произведения получих представа за основните феномени в развитието на България", разказа Мо Йен. От разказите китайският писател е научил за чистите чувства между хората, като по думите му те не се различават много от ситуацията в неговата родина по това време.

"Имал съм много наставници в полето на литературата и един от тях е Елин Пелин", призна Мо Йен и обеща, че занапред ще се запознае много сериозно с творчеството и на други велики български поети и писатели.

От своя страна служебният премиер Близнашки напомни думите на Конфуций, че и най-дългият път започва с една малка крачка. „България и Китай направиха тази крачка преди 65 години, когато страната ни - втора в света тогава - призна Китайската народна република и беше поставено началото на дипломатическите, икономическите и културни отношения между нашите приятелски страни и народи", отбеляза проф. Близнашки.
По думите му, със създаването на първия на Балканския полуостров и в Източна Европа Институт „Конфуций" страната ни става част от голямата общност на приятелите на китайския език и култура.

Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. По време на "културната революция" напуска училище, за да започне работа във фабрика. На 20-годишна възраст влиза в редиците на Народносвободителната армия, оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази. Пет години по-късно завършва армейския Художествен институт.

Литературният псевдоним Мо Йен означава буквално "не говори" и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии.

Мо Йен е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта "Червено сорго" (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда "Златната мечка" на Берлинския филмов фестивал.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

При книгите, както и при любовта, ние сме смаяни от това, което другите са избрали.
Андре Мороа


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!