Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 263, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Документална лента за България шества из цялата страна
неделя, 09 август 2020
Начало » Страната » Киносалон
Документална лента за България шества из цялата страна

04 октомври 2014, събота
Ракурс

В “И това е България!” режисьорът Стилиян Иванов преплита научното и мистичното, за да представи по един зрелищен и приказен начин тракийските духовни средища от земите на днешна България.

Във филма са гробът на Орфей в Татул, прорицалището на древните жрици в Перперикон, окултното злато от Варненския некропол, мистериите от Долината на тракийските царе, следите от човешки жертвоприношения в гробниците Свещари и Старосел...

Филмът е част от стартиралите вече проекти на Додофилм “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”, които включват документалните ленти „Истината за Орфей“, „Траките“, „Дервишите – мистиците на Изтока“, „Вангя“, „Феноменът Вера“ и др.

Верен на почерка си режисьорът Стилиян Иванов и в този филм е прибегнал до изразните средства на възстановките с актьори, анимационните сцени, богатата картография и т.н., за да ни покаже по един увелкателен начин многобройни исторически документи, артефакти, различни научни гледни точки.

Своеобразна екзотична подправка и особен вкус към разказа прибавя Ивелина Христова.

За нея продуцентът Деян Неделчев казва: “Наричана от някои “ясновидка”, а от други “феномен” ние решихме да се доверим на способностите й да улавя енергии и невидими сили, като преди да започнем снимки проверихме до колко и защо трябва да й вярваме. За целта Ивелина беше изследвана от физици, химици, биолози, лингвисти, медици идруги учени в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординерни феномени към шуменския университет. Проучванията върху Ивелина, проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев, потвърдиха по безспорен начин качествата й на “необикновен човек“ с „необикновени дарби“.

Изпълнителният продуцент Неделчо Генев допълва: “Съвместно с археолога Георги Ганецовски направихме контролно изследване на терен на ясновидските качества на Ивелина.“ Става ясно, че в този филм екипът се е доверил както на историята, така и на Екзюпери, който казва, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето.И това е България!“ е поглед към нашата страна с огромна любов и преклонение, без излишен патриотизъм и лъжлива гордост. А за избора на заглавието на филма авторът Стилиян Иванов казва: „България не е само страната на алчните олигарси, дивата корупция и оскотелия от бедност народ. Не е само алкохолна дестинация и кръстопът на дрогата. България е много повече от това, в което се опитват да я превърнат т.нар. Велики сили. Ние сме страна с хилядолетно минало, наследници на Орфей и Спартак. Нещо повече! Ние сме наследници на първата европейска цивилизация и сме създали своя култура много преди славяните да излязат от блатата на Североизточна Европа или диваците на Азия да опитомят конете. Науката го доказа!

Работата над документалната поредица “И това е България!” стартира още през пролетта на 2010 г., а премиерата ще бъде на 15 октомври, сряда, от 19.00 ч. в киносалоните в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас , Русе, Шумен, Разград , Силистра,Хасково, Благоевград и Концертната зала на Радио ВарнаСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Най-същественото е невидимо за очите.
Екзюпери


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!