неделя, 29 ноември 2020
Начало » Театър и музика
Бургаската опера гастролира през октомври


Фото: Държавна опера – Бургас
12 октомври 2014, неделя
Ракурс

Придворният шут Риголето е сред първите персонажи, които ще оживеят на сцената на Държавна опера – Бургас през сезон 2014-2015 година.

Суровата съдба на заядливия шегобиец ще развълнува публиката на 14 октомври от 19:00 часа в залата на Операта. В ролята на Риголето ще чуем баритона Александър Крунев, а най-скъпото му същество – дъщеря му Джилда ще бъде изиграна от сопраното Станислава Иванова.

Само ден след представлението „Риголето”, за което авторът Джузепе Верди казва: „Може би никога няма да напиша нещо по-хубаво”, Бургаската опера се впуска в ново приключение, като обявява октомври за месец на гастролите.

Първата спирка е Горна Оряховица, която отбелязва 60 години от създаването на школата си по класически балет. По този повод Бургаската опера е поканена да гостува на 15 октомври с „Пепеляшка”. Така от 18 часа в НЧ „Напредък 1869” публиката в Горна Оряховица ще има възможност да се срещне с феята – кръстница, Принца, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Най-романтичните приказни герои ще бъдат изиграни от изящнaта балерина Веса Тонова и партньора й Емил Йорданов.

Въпреки гастролите съставът на Бургаската опера не изоставя и морския град, за да зарадва бургазлии със заглавие, което винаги се посреща с голям интерес – „Царицата на чардаша”. Оперета №1 на всички времена ще се играе на 16 октомври от 19:00 часа.

Произведението на Имре Калман е специален комплимент към всички, които мечтаят за една нощ да се върнат в ерата на дългите рокли, кавалерите и вариететата на Будапеща и Виена от 20-те години на миналия век. За пътуването назад във времето ще помогнат Шмилена Султанова, която ще изиграе красивата певица Силва Вереску, както и Георги Султанов, който ще влезе в образа на нейния възлюбен – аристократът Едвин. Ролята на Цилика – майката на Едвин и някогашна „Царица на чардаша”, която пази миналото си в тайна и не иска синът й да се ожени за Силва, ще бъде представена от Сребрина Славова. Въпреки опитите й да ги раздели, краят на постановката може да бъде описан с първоначалното заглавие на творбата „Да живее любовта”.

След огнения чардаш и щастлив завършек е ред на „Бал с маски” от Джузепе Верди. Творбата на стария вълшебник на операта ще ни предложи тайни любовни истории, заклинания и напрегнати развръзки, които ще свалят маските на главните герои. Те ще бъдат пресъздадени от Нона Кръстникова, Бойка Василева, Стоян Даскалов и Александър Крунев. Представлението е на 22 октомври от 19:00 часа в залата на Операта.

Гастролът на Бургаската опера продължава със симфо-джаз концерт на Любо Денев, Милица Гладнишка, Еделина Кънева, Венци Благоев и оркестъра на Операта. Музикалното събитие ще се състои на 24 октомври в Димитровград. Певицата и актриса Милица Гладнишка и сопраното Еделина Кънева ще зарадват почитателите си с песни на Бийтълс, сюити от Гершуин и американски спиричуъли.

28 октовмри ще е специален ден за Търговище, защото градът ще бъде посетен от „Цигански барон”, който ден преди това, на 27 октомври от 19 часа, ще бъде гледан и от бургазлии. Оперетата на Йохан Щраус, с чиято премиера бяха закрити Бургаските музикални празници, ще изненада публиката в Търговище с темпераментни унгарски и цигански мелодии.

В ролята на Шандор Баринкай – син на собственик на стар замък, който се завръща в родината след години странстване, ще влезе Пеньо Пирозов. Неговата любима Сафи ще бъде изиграна от сопраното Валентина Корчакова, а в ролята на старата и мъдра циганка Чипра ще е Шмилена Султанова. „Цигански барон” завършва с радостен валс, в който враговете вече са приятели, а главният герой е получил всичко. Баринкай става предводител на циганите, намира скрито съкровище, а след войната получава благородническа титла, която му позволява да се ожени за своята любима Сафи. Влюбените ще поднесат своя подарък за публиката в Търговище – прочутия „Валс на съкровището”.

Последното гостуване ще е на 31 октомври в Пазарджик със суперпродукцията „Атила”. В момента се изграждат специални калъфи, които да защитят шестте римски колони и останалата част от внушителния декор при транспортирането му до Пазарджик. Суперпродукцията е създадена специално за Бургаската опера от българо-румънския тандем Огнян Драганов и Каталин Алборе. Мощните гласове на баса Делян Славов, тенора Даниел Дамянов, баритона Марян Йованоски и най-доброто сопрано в България Йоана Железчева ще помогнат на публиката в Пазарджик да съпреживее емоциите на главните герои. Певците ще се превъплътят във вожда на хуните Атила, римския офицер Форесто, пълководеца Ецио и в Одабела, която е годеница на Форесто и дъщеря на градоначалника на опожарения град Акуилея.

Благодарение на по-различния режисьорски поглед към операта на Верди, на 31 октомври зрителите в Пазарджик ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Най-добрият начин да излезем от тунела е да минем през него.
Робърт Фрост


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!