Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Юбилейното „Северно сияние” показва 14 скандинавски филма
четвъртък, 14 ноември 2019
Начало » Киносалон
Юбилейното „Северно сияние” показва 14 скандинавски филма

Кадър от филма „На север от слънцето”
Фото: „Позор”
10 ноември 2014, понеделник
Ракурс

Петото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние” ще се проведе от 3 до 11 декември в София.

Салоните на Дома на киното, Евро синема, Одеон и културен център G8 ще отварят врати за любителите на скандинавските продукции, съобщиха организаторите „Позор”.

Фестивалът ще бъде открит с филма на шведската легенда Ян Троел – „Последната присъда”. Продукцията е отличена с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Монреал и награда за най-добра актриса на Ула Скоог от фестивала в Чикаго. Сред останалите имена в актьорския състав са музата на Бергман Пернила Аугуст и датската звезда Йеспер Кристенсен. Филмът е екранизация по едноименния роман на Кене Фант.

Програмата на фестивала включва 14 заглавия. Сред акцентите са датският „Отвличане”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”.

Тази година фокус в програмата са екранизациите. Селекцията е направена съвместно със Софийския литературен фестивал, който ще представи от 9 до 14 декември литературата на Скандинавския север. Премиерно ще бъде показана пълната версия на филма на Лив Улман „Кристин, дъщерята на Лавранс”, заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет.

Йохана Синисало лично ще представи на българските зрители един от най-гледаните финландски филми през последните години „Желязно небе”. В програмата на „Северно сияние” е включен и филмът „Чистка” по едноименния роман на Софи Оксанен, която също ще гостува в София.

Специални прожекции в рамките на фестивала ще има култовият „На север от слънцето”. С десетки награди от международни форуми и хиляди последователи, филмът се превърна в задължителен за почитателите на сърфинг културата. Ограничен брой зрители ще имат възможност да го видят на ултра модерен 65-инчов телевизор Philips. Прожекциите са част от новата кампания на Philips „Експедиция Северно сияние”, с която може да видите това спиращо дъха явление на живо.

Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Ако получаваш това, което нямаш, веднага губиш това, което имаш.
Уилям Шекспир


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!