Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Лентата „Швейцарецът с българско сърце“ с две прожекции в Бургас
четвъртък, 22 август 2019
Начало » Страната » Киносалон » Свят
Лентата „Швейцарецът с българско сърце“ с две прожекции в Бургас

Луи Айер по време на Първата световна война
19 ноември 2014, сряда
Ракурс

"Швейцарецът с българско сърце" пристига в Бургас на 21 ноември с две прожекции в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско Казино".

Документалната лента е дело на екипа на "Българска история". 

Тя е посветена на легендарния Луи Айер - един швейцарец, отдал живота си на България и поставил основите на спорта в страната ни.

Проектът включва серия от интервюта и възстановки на кръвопролитните военни действия в Европа от началото на XX век. Освен приноса на Луи Айер за спортното дело в страната, филмът проследява и жертвоготовността му по време на трите войни в този период - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна.

Създавайки визуалния разказ, екипът на "Българска история" цели да предизвика чувството на национална гордост у българите и търси отговор на въпроса: "Щом един швейцарец някога е бил готов да отдаде сърцето и живота си на страната ни, нима тя, повече от всяка друга, не заслужава обичта и верността ни днес?".

Луи-Емил Айер е швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. Загива на фронта през Първата световна война като български офицер.

Той е роден в Хомберг, кантон Берн, Швейцария през 1865 година. Учи в Лозана, Женева и Ньошател и преподава спортни дисциплини в град Вьове.

В 1893 година българският просветен министър Георги Живков кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, където да поставят основите на спортното образование в страната.

Айер преподава физическо възпитание в Лом(1894), Силистра (1903) и Русе (1909) и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс.  При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг. В деня на обявяването на мобилизацията сформира в Русе юнашки легион, с който и се включва в българската войска като доброволец.

По време на Междусъюзническата война Айер е командир на 1-ва рота на 12-та лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, сформирана в Бургас. С нея се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За героизъм в боя е произведен в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст „За храброст“.

След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 година издава на френски книгата "Pro Bulgaria" („За България“), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните. Публикува статии за България във вестник „Ла Женев“.

При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията.

Айер загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в Македония.

В 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи името „Луи Айер“. На него е наименуван стадионът в Силистра.
В негова чест са именувани също улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Един истински човек може да бъде унищожен винаги, но победен - никога.
Ърнест Хемингуей


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!