Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Аксиния Михайлова e новият носител на наградата „Аполинер“ 2014
събота, 20 юли 2019
Начало » Страната » Изкуство и книги » Свят
Аксиния Михайлова e новият носител на наградата „Аполинер“ 2014

Носителката на наградата "Аполинер " 2014 Аксиния Михайлова
10 декември 2014, сряда
Ракурс
Източник: Факел.бг

„Мечтата ми е страната ни да бъде домакин на голям и престижен международен фестивал на поезия, който ще събира на поетични четения изявени съвременни български и чуждестранни автори“, каза поетесата по време на срещата с министъра на културата Вежди Рашидов.

Наградата за поезия „Аполинер“ се смята за еквивалент на белетристичния приз "Гонкур".

Българката бе отличена с наградата „Аполинер“ 2014 за поетичната си книга "Небе за изгубване", която е написана на френски и бе издадена във Франция от авторитетното издателство „Галимар”.

Аксиния Михайлова разказа любопитни подробности и за официалната церемония в Париж на 5 ноември 2014 г., на която авторитетното жури обяви името на носителя на наградата за поезия „Аполинер“ за 2014 г.

Поетесата отбеляза, че на тази церемония името на България бе произнесено многократно като знак и символ на многовековна култура, като страна - носител на изключително културно-историческо наследство.

Аксиния Михайлова сподели още, че по своя път е срещнала помощта на различи хора и институции, като специално отбеляза и съдействието, което е получила от Българския културен институт в Париж, от Министерството на културата и от Столична община.

Министър Вежди Рашидов изтъкна, че неговата амбиция и очаквания са догодина финансовата подкрепа за издаване и превод на български книги да бъде удвоена, за да могат творбите на нашите автори да стигнат до още по-широка читателска аудитория.

Носителката на отличието „Аполинер” 2014 Аксиния Михайлова сподели, че мечтата й е страната ни да бъде домакин на голям и престижен международен фестивал на поезията, който ще събира на поетични четения изявени съвременни български и чуждестранни автори. Форматът и периодичността на този бъдещ международен поетичен фестивал тепърва ще се уточняват и обсъждат, но добре би било на него да се връчват и награди, в това число и за поетичен дебют на млад автор, иска ми се на този поетичен форум да си дават среща и преводачи и литературни критици – тяхната роля никак не е за подценяване, допълни Михайлова.

Според нея този нов фестивал на поезията не трябва да е статичен, закован в едно ограничено пространство или зала, а поетите, участващи в него, да могат и да пътуват из страната ни по избран от тях маршрут, за да се срещат с ценителите на поезията и със своите колеги по перо.

Новата носителка на наградата „Аполинер“ ще се срещне със свои почитатели в Националния дворец на културата на 11 декември ( четвъртък) от 15:30 часа.

Аксиния Михайлова е авторка на няколко поетични книги: "Тревите на съня", "Луна в празен вагон", "Три сезона" , "Най-ниската част на небето", "Разкопчаване на тялото". Нейни стихове са публикувани в различни литературни издания у нас и чужбина. Аксиния Михайлова е и съоснователка на българското литературно списание "Ах, Мария".

Превеждала е на български и много френски автори, сред които Жорж Батай, Силви Жермен, Жан Жьоне, Луи Арагон, Пол Елюар, Едмон Жабес, Рьоне Шар. Носител е на няколко литературни награди за поезия и превод, както и на наградата за поезия "Фристо Фотев".

Представител е за България в поетичното движение "Предмостие на Изток", обединяващо поети от 11 страни от Средна и Източна Европа, под егидата на Театър Молиер - Дом на поезията, Париж.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си
Конфуций


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!