Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Златен глобус „Кор Кароли“ за „Venid Yacht“ с шкипер Георги Михов
събота, 20 юли 2019
Начало » Страната » Свят » Море
Златен глобус „Кор Кароли“ за „Venid Yacht“ с шкипер Георги Михов

11 декември 2014, четвъртък
Ракурс
Източник: Maritime.bg

Яхта “Venid Yacht” с шкипер Георги Михов бе определена за носител на тазгодишната награда Златен глобус на фондация „Кор Кароли“. Наградата ще бъде връчена на победителя на 20 декември на церемония в ресторанта на община Варна.

“Venid Yacht” печели приза заради отличното си представяне на регата “Bosphorus Cup”, която се проведе от 30 май до 2 юни във водите на Босфора пред Истанбул с около 80 състезаващи се екипажа.

Българският ветроходен съд се класира на 1-во място в клас IRC-2 сред 16 яхти с три 1-ви места и едно 2-ро от четири гонки. В общото класиране яхтата е на 9-то място, пише „Петел„.

„Venid Yacht” е Elan 410, сериен тип. Оборудвана е съгласно изискванията на Морска администрация и е с отличен гардероб от ветрила. Шкиперът и екипажът (с някои промени) са редовни участници и в различни регати у нас и в чужбина и имат множество призови места. В регата „Кор Кароли” участват редовно от 2009 година и имат 5 първи места в класа си.

Комисията, която определи победителя, е в състав: Каролина Георгиева, председател, и членове: кап. Стефан Методиев, к.д.п. Тома Томов, Пламен Георгиев, Васил Куртев, Илко Овчаров, Хенрих Кокончев, кап.Димитър Генчев (носител на Златен глобус - 2013).

Останалите кандидатури бяха следните

Александър Бачев, състезател в клас „Кайтбординг”

Международната федерация по ветроходство (ISAF) е предложила на Международния Олимпийски Комитет да включи в програмата на Олимпийските игри ветроходната дисциплина „Кайтбординг”.

Реакцията на МОК е положителна и представители на последния преди седмица бяха в Абу Даби, за да наблюдават на живо участието на кайтбординга (20 състезатели) във финала на Световната купа на ISAF.

Един от 20-те, специално поканен от ISAF заради отличните му прояви през годината, е българинът Александър Бачев, на 17 години.
През 2014 Бачев има участие в 5 върхови състезания по кайтбординг с впечатляващи резултати в тях: на Световното първенство 2014 г. е 9-ти в общото класиране и 2-ри в класирането на младежите. на Европейското първенство 2014 е 10-ти в общото класиране и 2-ри при младежите. на Световното първенство за младежи 2014 е 9-ти. на проведеното в началото на ноември 2014 Първенство на Азия е 7-ми в общото класиране и 3-ти при младежите. На състезанието за Световната купа в Абу Даби (27-30 ноември) се класира на 6-то място, като преди него са 5 световни шампиони, а след него са други двама такива.

Виктория Хинковска, състезател в клас „Byte CII”


Виктория Хинковска (16 години) е състезателка по ветроходство в клас “Byte CII”.
Ветроходното постижение, за което е внесена номинацията на Виктория е извоюването на квота, участието и постигнатото класиране в Младежките Олимпийски Игри в Нанджинг, Китай от 18 до 23 Август 2014, в клас „Byte CII”. Олимпийската регата се проведе в шест състезателни дни със 101 участници-ведроходци от 62 нации. В регатата Виктория Хинковска класира България на 20-а позиция при девойките. Класиранията на Виктория в състезанията през сезон 2014 са както следва: квалификация Световно Първенство, Лаго ди Гарда, Италия – 22 място, регати от Националните Първенства на Англия и България, с класирания в призовите места. Кандидат за Златен глобус за трети път след отличното си представяне през 2011 и 2013 година.

Димитър Вангелов, състезател клас „Фин”

Димитър Вангелов (22 години) започва като състезател в клас „Оптимист” през далечната 2003 година. Продължава на „Лазер”, а от 2009 е в клас „Фин”. През 2014 г. Димитър Вангелов става шампион на България за мъже, вицешампион на Балканиадата по ветроходство в Наводари, Румъния и заема 20-то място на Световното първенство за младежи Finn Silver Cup в Хоорн, Холандия. Кандидат за Златен глобус за втори път след отличното си представяне през 2013 година.

Ветроходен кораб „Роял Хелена” с капитан Христан Димитров

Корабът отплава на 03.05.2014 за участие в черноморската SCF Black Sea Tall Ships Regatta по маршрут Варна-Новоросийск-Сочи-Констанца. Участват 21 ветрохода с различни размери. Основният екипаж от 8 души и 25 практиканта. Капитанът и екипажът полагат значителни усилия за успешното представяне на кораба в състезателната част на това престижно международно събитие.
В първата гонка Варна-Новоросийск кораба се класира 3-ти в класа (7 финиширали) и 6-ти в общото класиране (общо 13 финиширали). Във втората гонка Сочи-Констанца се класира 1-ви в класа (от 6) и 3-ти в общото класиране (от общо 12).
Корабът се завръща във Варна на 28.05.2014.

Тези кандидати за отличието ще получат почетна грамота.

Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда „за значителен принос към престижа на морска България и към българското ветроходство” и във връзка със 40-годишния му юбилей Яхт-клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”, клубът, възпитал стотици деца в любов към морето и морската професия, много носители на Златния глобус и др.

Освен това със специална награда „за постигнати забележителни резултати в национални и международни състезания и достигане до челните места в ранглистата на Международната Федерация по Ветроходство ISAF в клас „Кайтбординг” през 2014 година се награждава състезателя Александър Бачев.

Комисията за определяне носителя на наградата „Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика в състав Атанас Панайотов, Валентин Димитров, Илко Овчаров, Елица Виденова и Станислав Викторов, присъди отличието на екипа на РТВЦ-Варна за документалния филм „Тол шипс – Морската олимпиада” в състав: Бистра Варнева – сценарист, Деян Овчаров и Неделчо Чавдаров – оператори, Светлана Николова – компютърен монтаж, Мариела Бобева – режисьор.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!