Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Деца-чудо и звезди на балета танцуват заедно в Бургаската опера
събота, 20 юли 2019
Начало » Бургас » Страната » Театър и музика
Деца-чудо и звезди на балета танцуват заедно в Бургаската опера

. Костюмът на Черния лебед е истинско произведение на изкуството, което е излязло изпод ръцете на Капка Роглева с помощта на шивачките от Бургаската опера
15 декември 2014, понеделник
Ракурс

Концертът е посветен на десетата годишнина от създаването на Детска балетна школа „Капка” и три години от превръщането й в балетен театър

Деца-чудо от Бургас и звезди на българския балет ще си партнират в Коледния концерт на балетен театър „Капка”.

На 21 декември в залата на Бургаската опера публиката ще може да наблюдава най-талантливите малки балерини, както и премиер солистите на Софийската опера.

Заедно те ще изпълнят сюита от балета „Жизел” по режисура на Радул Роглев, както и откъси от „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката”, „Корсар”, „Пахита” и „Баядерка”.

С концерта ще бъдат отбелязани 10 години от създаването на Детска балетна школа „Капка” и три години от лицензирането й, като единствената детска културна институция в страната.

Вече няколко месеца децата се подготвят за големия ден под ръководството на своя педагог и създател на школата - Капка Роглева, която дълги години е била прима балерина на Държавна опера – Бургас.

Само през 2014 годинa малките възпитаници на г-жа Роглева са спечелили 33 златни, 11 сребърни и 2 бронзови медала от международни конкурси и фестивали.
В момента на класическо наследство при нея се обучават около 50 деца на възраст между 5 и 17 години.

За да насърчат малките таланти, специално за концерта на 21 декември пристигат прима балерината на Софийската опера Диляна Никифорова, която ще играе Жизел, премиер солистът Трифон Митев, който ще се превъплъти в неискрения Алберт, както и Радул Роглев, който ще влезе в образа на лесничея Ханс. Ролята на Мирта ще бъде изпълнена от прима балерината на Бургаската опера Галина Калчева, която е педагог и репетитор в балетна школа „Капка”.
В главните роли в откъса от „Баядерка” ще видим Марта Петкова и Цецо Иванов. 13-годишната Екатерина Колева ще изиграе ролята на Никия в „Баядерка” и Черния лебед от „Лебедово езеро” – едни от най-тежките вариации в балетната класика. Превъплъщенията се считат за предизвикателство дори за опитни балерини, но са сред ролите, които най-добре разкриват таланта.

Катерина е едно от децата-чудо в школата, а невероятните й техника и изящество скоро й донесоха Гранд приз от конкурса за класически и народни танци в Бургас. Освен това, тя е сред отличниците в Математическата гимназия, където учи.
Ще видим Екатерина и в „Жизел”, където с още едно дете - Виктория Христова, ще играят двойка вилиси. Другият талант в школата е 11-годишната Ралица Чиликова, която също има бъдеще на голямата сцена. Ралица е възпитаничка на Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас и за нея танците са начин на изразяване.

В концерта ще се включат и деца, които са от основаването на школата – Анна- Мария Тодорова, Станимира и Мария Стаматови и още много малки балерини.

Концертът е режисиран така, че да даде възможност за изява на всички – от най-малките до най-големите.

„Балетът учи не само на изящество, но и на дисциплина. При него от ранна възраст започват да се усвояват умения, които са нужни както на сцената, така и в живота. Децата, които се обучават при нас, умеят да разпределят времето си за учене и репетиции и повечето от тях са отличници”, казва Капка Роглева, която е носител на награда за високи педагогически постижения.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

При книгите, както и при любовта, ние сме смаяни от това, което другите са избрали.
Андре Мороа


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!