Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Наближава 7-ото издание на фестивала Sofia MENAR
събота, 20 юли 2019
Начало » Страната » Киносалон
Наближава 7-ото издание на фестивала Sofia MENAR

Кадър от филма " С трабант до края на света"
26 декември 2014, петък
Ракурс

Седмото издание на фестивала Sofia MENAR ще стартира на 15 януари и ще продължи до 1 февруари в салоните на Дома на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешкия център, Институт "Сервантес" и Dada Cultural Bar.

Зрителите ще видят над 50 премиерни заглавия, селектирани измежду 3500 филма кандидатствали за участие във фестивала.

Специален фокус ще бъде поставен върху независимото иранско кино, като в програмата са включени 6 от най-награждаваните заглавия за последните две години.

Сред тях са „Риба и котка” на Шахрам Мокри, отличен с награда „Хоризонти” от фестивала във Венеция, награда на ФИПРЕССИ и награда на младежкото жури от фестивала във Фрайбург и наградата на журито от фестивала в Дубай, както и „Последната стъпка” на семейния тандем Али Мозафа – Лейла Хатами, отличен с награда за най-добра актриса и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Карлови Вари и награда за най-добър сценарий от фестивала Фаджр в Техеран.

В средата на ноември „Мелбърн” на Нима Джавиди спечели най-високото отличие на фестивала в Египет – „Златна пирамида”, а „Върайъти” определи филма като „забележителен дебют”.

В главните роли са звездите на иранското кино Пейман Моади („Сребърна мечка” за „Раздяла”) и Негар Джавахерян („Кристален симург” за „Злато и мед”).
Любимата рубрика на зрителите „Керван сарай” отново ще ги отведе на вълнуващи пътешествия из екзотични кътчета, по които рядко стъпва туристически крак.

Познатата група чешки авантюристи този път ще ни отведе „С трабант до края на света”, а ирландците Лари и Кевин ще се впуснат в едно бясно препускане с велосипед из континентите, отброявайки 27 държави за 11 месеца в „Тест за издръжливост”.

В рамките на фестивала ще се състоят и две прожекции, съпътствани от литературни четения.
Премиерно ще бъде показан документалният филм „Пророкът”, базиран върху произведението на Халил Джубран, което преплита по вдъхновяващ начин философията на Изтока и Запада. „Пишете: Аз съм арабин” представя историята на палестинския поет Махмуд Даруиш, един от най-бележитите автори на арабския свят. Неговото творчество моделира палестинската идентичност и спомага за пробуждането на поколения палестинци за тяхната кауза.

Преди прожекциите на двата филма зрителите ще чуят някои от произведенията на авторите в оригинал и в превод на български език.

По време на фестивала ще бъде представен проектът „Бежанските потоци: изява в градското пространство и интегриране в живота на града” разработен от международен студентски екип в рамките на учебен модул „Съвременна урбанистична практика“ на бакалавърска програма по урбанизъм при Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Прожекцията на един от фаворитите на международните фестивали за документално кино „Следи от кръв” на Андреа Калин и Оливер Лукаш ще бъде последвана от дискусия на тема: „Сирия: re:start” с участието на политолога Кирил Аврамов и журналиста Руслан Трад.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Алжир, Посолството на  Египет, Посолството на Индонезия, Посолството на  Иран, Посолството на  Ливан, Посолството на Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт "Сервантес" – София.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Който обича да марширува, напразно има мозък в главата - гръбначният би бил достатъчен.
Алберт Айнщайн


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!