петък, 29 септември 2023
Начало » Изкуство и книги » Кореспонденции » Свят
Днес стартира международният панаир на книгата в Лайпциг


Фото: http://www.leipziger-buchmesse.de
12 март 2015, четвъртък
Вилизара Анталавичева

Панаирът на книгата в Лайпциг бе открит днес и ще продължи до 15 март.

Събитието се радва на широка популярност и престиж в кръга на експерти и любители. Интернационалният фест е вторият по големина след Франкфуртския, който се провежда по традиция през октомври.

Хиляди пътуват за Лайпциг, за да отпразнуват писменото словото. Редица автори и издателства се събират в немския град под един покрив и посрещат хилядите непознати, които ги свързват – читателите. Срещата на читателите с авторите и книгоиздателите е основната цел на организаторите.

Обменът на информация е неизчерпаем, на терена на феста се образува една забележителна синтеза от интереси, познания, развлечения. Посетителите често описват атмосферата там като индивидуална, непринудена и спокойна, въпреки неописуемото продуктивно разнообразие, което цари в халетата и из града. Програмата в Лайпциг в рамките на феста е пъстра и наситена с емоции и култура.

Тази година бъдат представени повече издатели от миналата. Тематичен фокус е 50-годишният юбилей на немско-израелските отношения. Лайпциг ще посрещне 40 израелски автора, между тях Амос Оз с новия си роман „Юда“. Планирана е и „Дълга нощ на немско-израелска литература“.

Допълващият Фестивал на четивото „Лайпциг чете“, който се провежда в рамките на панаира, ще очарова с 3200 събития, пръснати на 410 места в града.

Панаирът се провежда от около четири века, с времето е претърпял разнородни модификации. Според документирани данни броят на представените в Лайпциг книги задминава още през първите десетилетия на 17 век подбора във Франкфурт на Майн и фестът запазва водещата си позиция в бранша в Германия до 1945 година. След войната, по време на ГДР фестът е изпреварен от Франкфуртския. Въпреки това остава важна пресечна точка за мнозина любители, книжари, издатели и автори от изток и запад.

След 1990 година панаирът поема възходяща насока и се разраства видимо. Броят на посетителите и изложителите се увеличава постепенно. Обемът на представените продукти расте, а от 1995 година в рамките на феста се провежда ежегодно и антикварният панаир.

За да продължи да бъде конкурентно способен на Франкфуртския панаир на книгата, фестът поема през последните две десетилетия нови насоки, допълва програмата, разширявайки мащаба. Заражда се идеята за Фестивала на четивото „Лайпциг чете“, който се превръща постепенно в неразделна част от панаира.

Утвърждават се редица престижни литературни приза, като „Немският приз за младежка литература“, „Книжната награда за европейско разбиране“ или „Наградата на панаира на книгата в Лайпциг“.

От миналата година на панаира в Лайпциг паралелно се провежда и Manga-Comic-Convention, иновативен фест във феста.

Своеобразен рекорд е поставен през 2008 година, когато са отбелязани 129 000 посетители при 2345 издателства от 39 страни. От тогава броят на посетителите се покачва ежегодно, въпреки вариращото присъствие на изложителите.

През 2014 летвата се вдигна още по-нагоре – регистрирани бяха 175 000 гости при 2194 изложителя.

Догодина панаирът ще се състои от 17 до 20 март, а през 2017 – от 23 до 26 март.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!