Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Хиляди протестираха във Франкфурт срещу ЕЦБ
сряда, 21 август 2019
Начало » Кореспонденции » Свят » Политика
Хиляди протестираха във Франкфурт срещу ЕЦБ


Фото: авторът
19 март 2015, четвъртък
Вилизара Анталавичева, специален кореспондент от Франкфурт

Повече от 500 арестувани, над 200 ранени

Около 17000 души протестираха в немския метропол срещу Европейската централна банка.

Актуален повод бе откриването на новата сграда на институцията във Франкфурт. За различните организации, събрали се в града да демонстрират, начело с Blockupy, новата централа на ЕЦБ е символ на погрешната кризисна политика в южните евространи. Blockupy заема позицията, че с финансовата си политика банката прави бедните още по-бедни и богатите още по-богати.

Още от 7 часа сутринта протестът набра сила и на места тръгна в опасна посока. Демонстрантите подпалваха полицейски коли, гуми и барикади, трошаха стъкла на сгради, хвърляха камъни по автобусни спирки, по обществени телефонни кабини и пр. Връхлетяха и на един лагер за бежанци. Една погрешно разбрана демокрация им даде „правото” да вандалстват и да нарушават обществения ред. На места положението бе извън контрол, пушек се плъзгаше по улиците. Полицаите използваха и сълзотворен газ.

Резултатът от размириците в името на антикапитализма е шокиращ, повече от 200 ранени, около 100 от тях полицаи. Властите очакваха безредици около откриването на новата кула на ЕЦБ, но не и подобна агресия и омраза. Повече от 500 протестиращи бяха арестувани.

Общината нареди още преди обяд да се затворят училищата и детските градини в централните райони. Редица институции, магазини и заведения също затвориха. В ранния следобед центърът във Франкфурт опустя за известно време. Тълпата от протестиращи се бе събрала на сборните точки, където бяха обявени високо позициите им.

В 17 часа потокът от хора изпълни улиците в центъра на града, които бяха заградени от двете страни от полицаи. Пазителите на реда образуваха по този начин колона, на места стояха в две редици. Трафикът бе отчасти спрян, а трамваите и автобусите не пътуваха цял ден. Митингът премина мирно, с музика, цветни реквизити, изказвания по високоговорители. Мнозина отдъхнаха след насилствените актове в напрегнатите сутрешни часове.

А самият център бе жалка гледка. Улиците и площадите бяха задръстени с боклуци, стъкла, изпотрошени предмети. Щетите са големи, ранените много.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
Христо Ботев


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!