петък, 29 септември 2023
Начало » Киносалон » Кореспонденции » Свят
Международният фестивал на източния и средноевропейски филм goEast с малък юбилей


Фото: http://www.filmfestival-goeast.de/
22 март 2015, неделя
Вилизара Анталавичева

Точно след месец на 22 април за 15-и пореден път във Висбаден започва Международният фестивал на източния и средноевропейски филм goEast и ще продължи до 28 април.

Организаторите стартират юбилея с редица визуални и тематични промени и допълнения – като нов дизайн на логото, уебстраницата и на печатните продукти.

Рекламният плакат показва актьора Lauri Lagle. Мотивът е вдъхновен от естонската екранна продукция „Freerange“ на режисьора Вейко Оунпу, отличена миналата година в рамките на феста със Специалната награда на Интернационалния съюз на филмовите критици и журналисти.

Още от началото си през 2000 година goEast поощрява начинаещи кинотворци. Тази тенденция се усилва и разширява постепенно. Тази година се поставя началото на проекта Young Filmmakers for Peace, подкрепян от фондацията „Робърт Бош“, която от години е спонсор на мероприятието. По време на тазгодишното издание на феста ще се съберат мнозина млади кинотворци под един покрив, които са родом от редица конфликтни зони в Източна Европа. Немското поколение също ще присъства. Младите таланти ще бъдат на лекции и семинари, които тематизират снимането на филми по време на конфликтни времена като средство за демократизиране и умиротворяване.

Подборът на лентите в програмата на goEast също е силно повлиян от събитията през последните десетилетия в Източна Европа. Фокусът пада върху военните действия след революциите от 1989 година.

Секцията Highlights представя ленти, които са били успешни в собствените си страни или радвали се на широко признание от страна на публика и критици на други филмови фестивали. Палитрата е пъстра – Mainstream, жанрови, игрални или документални филми. Екранните продукции са сравнително непознати или все още неоткрити за западната сцена, недостигнали западните кина.

Тази година ще се проведе за втори път инициативата East-West Talent Lab, в рамките на която се стимулира обменът на познания, идеи и креативнист от различни националности. Богатата смесица от артисти, кинотворци и студенти от Източна и Средна Европа обменя опит помежду си и с немските си колеги.

Тричленно жури ще отличава талантите в секцията East-West Talent Lab, в категорията за експериментален филм и видеоизкуство се присъжда приз Open Frame Award (дотиран с 5000 евро), а за най-добър филмов проект – goEast Development Award (3500 евро).

Четиричленно международно жури ще раздаде седем награди в рамките на goEast.

Петчленно жури ще оценява продукциите в главните категории и ще раздава отличията – Наградата за най-добър филм (10000 евро), Наградата за документален филм (10000 евро), Наградата на Висбаден за най-добър режисьор (7500 евро), Наградата на Външното министерство (4000 евро). Специално формирано жури на FIPRESCI ще връчи приза на Интернационалния съюз на филмовите критици и журналисти, който се присъжда и на други филмови фестивали.

Юбилейният goEast симпозиум се посвещава на богатия творчески опит на филмовия продуцент Артър Браунер, роден в Полша и работил в Германия от 1946 година. Една много интересна, волева личност, която твори все още неуморно.

Почетната goEast ретроспектива тази година е посветена на великия режисьор, сценарист, актьр и педагог Марлен Хуциев. Той е един от значимите представители на съветското кино през втората половина на 20 век. Хуциев е роден през 1925 година в Тифлис в Грузия, тогава съветска територия, като син на убеден комунист. Първото му име е комбинация от Маркс и Ленин.

Хуциев дебютира в кинобранша през 1944 година във филмовите студия на родния си град, година по-късно започва да следва в Държавната филмова академия в Москва. През 1956 година той реализира заедно с Феликс Миронер в Одеса продукцията „Пролет на улица Заречна“. Историята на главните герои, учителка и необразован млад работник-стоманолеяр, плени тогава над 30 милиона зрители. Лентата поставя една от основите на Новата вълна в съветското кино. Сред емблематичните филми на Хуциев са „Заставата на Илич“, „Юлски дъжд“ и „Без предел“. Кинотворецът ще навърши през октомври 90 години.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!