Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
сряда, 19 юни 2019
Начало » Море » Бургас
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст

Студентът в НСА Найден Спасов ликува с кръста
Фото: Пресцентър община Бургас
06 януари 2012, петък
Ракурс

19-годишният бургазлия Найден Спасов, първокурсник в Националната спортна академия в София, извади кръста в Бургас. Студентът, който учи за треньор по плуване, успя да се пребори с останалите 33-а смелчаци на възраст между 16 и 59 г.

За спасяването на Светия кръст в бургаското море всички се хвърлиха с ентусиазъм и плам, но само Найден Спасов успя най-бързо да се ориентира в студените води. Дъждът, който окъпа града през нощта, спря като по поръчка и топлото време изкара много бургазлии на улицата да се присъединят към официалните чествания.

По традиция тържествените прояви за Йордановден /Богоявление/ в Бургас започнаха още рано сутринта, когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Малко по-късно на площад „Атанас Сиреков“ владиката освети бойните знамена на представителните части от Бургаския гарнизон. Негово Високопреосвещенство и представители на бургаското духовенство отслужиха и молебен за здраве на военнослужещите.

Строят бе приет от началника на гарнизона и командир на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев.

За пръв път водосвет е отслужен в България по времето на цар Симеон Първи Велики преди битката при Ахелой през 917 година. След Освобождението на страната традицията е възстановена от първия военен министър на Княжество България генерал майор Паренсов и продължава до 1946 година, след това водосветът е възстановен през 1993 година.

С военни почести, цветя и венци бе почетена и 164-ата годишнина от рождението на националния герой Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на поета в Морската градина кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, общински съветници, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, и признателни граждани.

Пак по традиция по обед в галерия „Богориди” Йордановците събраха приятели и колеги с новата си експозиция. Тримата бургаски художници – Ангелов, Маринов и Петров, показаха, че умеят еднакво добре да творят и да се веселят.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.
Алберт Айнщайн


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!