Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
понеделник, 23 септември 2019
Начало » Море » Бургас
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст

Студентът в НСА Найден Спасов ликува с кръста
Фото: Пресцентър община Бургас
06 януари 2012, петък
Ракурс

19-годишният бургазлия Найден Спасов, първокурсник в Националната спортна академия в София, извади кръста в Бургас. Студентът, който учи за треньор по плуване, успя да се пребори с останалите 33-а смелчаци на възраст между 16 и 59 г.

За спасяването на Светия кръст в бургаското море всички се хвърлиха с ентусиазъм и плам, но само Найден Спасов успя най-бързо да се ориентира в студените води. Дъждът, който окъпа града през нощта, спря като по поръчка и топлото време изкара много бургазлии на улицата да се присъединят към официалните чествания.

По традиция тържествените прояви за Йордановден /Богоявление/ в Бургас започнаха още рано сутринта, когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Малко по-късно на площад „Атанас Сиреков“ владиката освети бойните знамена на представителните части от Бургаския гарнизон. Негово Високопреосвещенство и представители на бургаското духовенство отслужиха и молебен за здраве на военнослужещите.

Строят бе приет от началника на гарнизона и командир на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев.

За пръв път водосвет е отслужен в България по времето на цар Симеон Първи Велики преди битката при Ахелой през 917 година. След Освобождението на страната традицията е възстановена от първия военен министър на Княжество България генерал майор Паренсов и продължава до 1946 година, след това водосветът е възстановен през 1993 година.

С военни почести, цветя и венци бе почетена и 164-ата годишнина от рождението на националния герой Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на поета в Морската градина кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, общински съветници, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, и признателни граждани.

Пак по традиция по обед в галерия „Богориди” Йордановците събраха приятели и колеги с новата си експозиция. Тримата бургаски художници – Ангелов, Маринов и Петров, показаха, че умеят еднакво добре да творят и да се веселят.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Когато една врата се затвори, друга се отваря.
Сервантес


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!