събота, 13 юли 2024
Начало » Темида
Темида каза:

22 януари 2012, неделя
Ракурс

С 5% се облагат доходите от дивиденти и ликвидационни дялове

Въпрос:
Здравейте! Съдружник съм в едно дружество с ограничена отговорност. Преди известно време взех решение да го напусна и си подадох тримесечното предизвестие. Имам 20 % дял от капитала. Знам, че при прекратяване на участието ми в дружеството, то трябва да ми изплати дружествения дял въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, в който напускам. Въпросът ми е дали ще се обложи с данък цялата сума, която получа, и с колко процента?

Отговор:
Относно уреждането на имуществените отношения между Вас и дружеството - информацията Ви е вярна. Така гласи и чл. 125, ал. 3 от Търговския закон – „Имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването.”.

На въпроса дали ще се обложи с данък цялата сума дава отговор чл. 38, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – „Окончателният данък за доходите от ликвидационни дялове се определя върху положителната разлика между стойността на ликвидационния дял и документално доказаната цена на придобиване на дела в дружеството/кооперацията.”.

Тоест ако капиталът е 1000 лв. и Вашият дял от него е 20 % (200 лв.), а имуществото на дружеството към месеца на напускането Ви е 10 000 лв., то тогава Вашият дружествен дял, който дружеството следва да Ви изплати, ще е равен на 2000 лв. Облагаемият доход ще бъде разликата между ликвидационния дял (2000 лв.) и частта Ви в капитала (200 лв.), т.е. 1800 лв. Не бива да Ви притеснява понятието „ликвидационен дял”, което според пар. 1, т. 6, б. Б) от Допълнителните разпоредби на цитирания закон значи „паричната равностойност на дела от имуществото, начислена на съдружник при прекратяване на членство в дружество”.

Според чл. 46, ал. 3 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица „Ставката на данъка е 5 на сто за доходите по чл. 38, ал. 1.”. Препратени към този член, установяваме, че доходите в нашия случай са едни от изброените в разпоредбата. Ал. 1, т. 2, б. А) на чл. 38 гласи: „С окончателен данък се облагат облагаемите доходи от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на местно или чуждестранно физическо лице от източник в България.”. Тоест, ако използваме числата от примера по-горе, данъкът ще бъде в размер на 90 лв. (5 % от 1800 лв. облагаем доход).


Уважаеми читателю, в „Темида” ще получаваш отговор на всички правни проблеми, които те интересуват. Въпросите си задавай на адреса на редакцията. Специалисти от Адвокатско дружество "Зафиров и Господинов" ще ти отговарят своевременно.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Темида каза:
Темида каза:
Съдът спря инвазията на Lafka в Бургас
Осъдиха к.д.п. Собаджиев на 80 месеца затвор в Панама
Всемогъщият прокурор и похлупакът над КТБ

Компасът на мъдростта

Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!