Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Откриха българския щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в Берлин
сряда, 18 октомври 2017
Начало » Кореспонденции
Откриха българския щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в Берлин

16 януари 2016, събота
Иван Лазаров
Източник: Агенция Фокус

Официално бе открит българският щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ – 2016, провеждащо се в Берлин, Германия.

На откриването присъстваха българският заместник-министър на земеделието и храните Васил Грудев, федералният министър на земеделието и прехраната Кристиан Шмид и посланикът на България в Германия Ради Найденов, народният представител от ПП ГЕРБ Мария Белова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХ, както и много гости на форума.

За първа година партньор е страна от Африка - Мароко, а форумът се провежда под мотото „Светът е възможен без глад”.

Изложението отвори врати за 81-ви път, а в него участие взимат над 1600 изложители от 70 държави, които представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост.

Страната ни представя собствен щанд за 27-ми път.

Тази година той е разположен на площ от над 140 м./кв., на които своите продукти са изложили 18 фирми – земеделски производители.

Асортиментите, които предлага българският щанд включват: вино, ликьор от роза, розова ракия, био-сокове, лимонада, локум, сладка, екологичен мед и много други. На щанда са представени и защитените месни храни с традиционни наименования и запазени географски указания - „Панагюрска луканка”, филе „Елена“, роле „Трапезица“,„Кайсерован врат Тракия” и други. От млечните продукти на щанда присъстват био-краве кисело мляко, био-краве сирене, българско краве, овче и козе сирене и кашкавал от овче мляко.

„Тази година сме се постарали той да бъде с високо качество, а витрините на щанда да предлагат качествени български продукти. Тази витрина ще даде възможност за на нашите производители и на българските стоки да стъпят, както на германския, така и на световния пазар. Това е основната цел на участието в такъв вид форуми”, заяви заместник-министър Грудев след откриването на щанда.

Той обяви, че е провел среща с представители на големи германски търговски вериги, на която е взето решение за откриването на специални щандове в тях, на които ще бъдат промотирани български продукти.

Според заместник-министър Грудев, организирането на такива щандове ще започне през месец април и ще носят наименованието „Българска седмица”.

„Всичко се свежда до избора на потребителите, но когато ние предоставяме качествени продукти и те са промотирани добре – активно и атрактивно, считаме, че всеки консуматор би отразил качеството на продуктите ни”, поясни заместник-министърът.

По думите му, основният интерес на германските потребители е насочен към българското вино, но млякото и млечните продукти, меда и традиционните месни специалитети също са широко застъпени на немския пазар.
Той поясни, че на тези щандове традиционно ще присъства и всички продукти, които са свързани с розата и розовото масло.

Заместник-министър Грудев обяви още, че МЗХ ще стартира обучителна кампания чрез посещения на български фермери в работещи германски организации на производителите. Според него спецификата на кооперирането в България е натоварено с негативизъм от историческа гледна точка, но в тази област опитът на големите германски кооперации може да бъде от полза за страната ни.

„За малкия земеделски производител, който няма определена ниша, в която да се позиционира, единствения шанс е да се организира в групи производители”, посочи Грудев и поясни, че обединяването на производителите по групи може да става единствено доброволни и държавата не следва да се намесва в този процес.

В рамките на форума, Българската агенция по безопасност на храните и Федералния институт за оценка на риска в Германия подписаха споразумение, с което се предоставя на българската страна оборудване за анализ на качеството на храните.

Предоставеното оборудване е дълъг списък от лабораторни уреди, които ще подпомогнат работата в лабораториите на БАБХ, в които се изследва качеството на храните, предлагани на българския пазар. Споразумението бе подписано от директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев и представляващият института проф. Райнер Витковски.



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка



Живко Георгиев

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!