понеделник, 17 юни 2024
Начало » Бургас » Изкуство и книги » Театър и музика » Градски легенди » Образование
В Бургас "Зелената къща" сбъдва мечти

Гери, Мери, Пепи
28 януари 2016, четвъртък
Кристина Ингилизова

Това е мястото за нестандартни артслучвания, кръжоци и щури идеи

Бях чувала за това място, но едва след като се запознах с трите дами, които го бяха направили реалност, то с пълна сила ме заинтригува и в мен се разбушува вече леко угасващата надежда за културно разнообразие в града ни.

Разбрах, че тези три жени са хора със смели идеи, иновативни и инициативни, решили да прекарват времето си смислено, културно, посветили се на идеята да събират различни хора с различни интереси, които да се изявяват и намират себе си.


Представете се, моля!

П: Казвам се Пенка Петрова – Пепи. Родена съм през 1980 г. в Бургас. Майка съм на двама сина - Стамен (на 4 г.) и Калоян (на 2 г.).

От 2004 г. се занимавам с довършителни работи в строителството. През 2008 г. основах мой собствен бизнес в същата сфера. През 2010 г. влязох в съдружие с моя настоящ партньор, който впоследствие се оказа МЪЖЪТ на моя живот. Този, който ме вдъхновява, окуражава и винаги изважда най-доброто от мен. Без неговата подкрепа този проект може би никога нямаше да е реалност.

В края на 2013 г. срещнах моята колежка Гери, която ме провокира да променя малко професионалната посока в еко направление. Двете създадохме Redesign33, където малко по–късно се присъедини и Марияна. Трите пренесохме своите идеи в пространството на „Зелената къща”.

М: Аз съм Марияна Праматарова – Мери. Родена съм през 1981 г. в Бургас. Завърших АЕГ „Гео Милев”, а след това Лесотехническия университет в София, където се запознах с Гери (бяхме съквартирантки). Заедно имахме нашето Камино в Майорка, после се прибрах, минах през сезонна работа в Слънчев бряг и накрая се застопорих в маркетинг средите на София, във фирма за дистрибуция на парфюмерия, където работя и до ден днешен. Завърших магистратура „Маркетинг”, после залитнах настрани със Следдипломна квалификация по „Арт Терапия”. Занимавам се и с йога и любителски с психология от 7-8 години. Обичам да рисувам и творя с ръцете си и го правя, когато мога. Междувременно „си починах" в отпуск по майчинство два пъти. Имам дечица на 4 и 2 г.

Г: Гергана Кънчева – Гери - това съм аз... творец, търсещ всеки ден отговори, вълнуващи душата й /усмихва се/.

Откакто завърших „Интериорен Дизайн”, не спирам да търся своето място - място, където мога да се вдъхновявам и раздавам, да изпълвам всичко в себе си с радост и наслада. Преди две години срещнах неслучайно Пепа, заразихме се една друга с идеи и вяра и заедно създадохме марката Redesign33. Това е резултат от работилница, пълна с провокации, желание и послание, работилница с една „нова-стара история”. По-късно станахме три в екип, благодарение на помощта на Марияна, тя е нашият PR и приятел от дълги години.

Разкажете ни как дойде идеята и осъществи ли се изцяло. От кого и какво се вдъхновихте?

П: Идеята за „ЗК” никога при мен не е присъствала в образа, в който се яви. Но аз съм вярващ човек и животът ми дава само най-доброто, което мога да искам от него. Желанието да общувам, помагам, развивам, творя, всъщност получи отговор в това пространство. И като цяло проектът надмина и най-смелите ми мечти.

М: Гери ме помоли да се включа в марката, която създадоха с Пепи, още в началото, за да допринеса с моя опит. С нея мислехме и мечтаехме за подобни проекти много преди те да станат реалност. Тогава обаче аз бях на друга бебевълна. Преди няколко месеца пак ме поканиха и този път реших да се гмурна, защото идеята отговаря много на моите разбирания за устойчиво развитие. Предизвикателство е за мен да популяризирам марка, създадена на местно ниво в България, на още по-местно ниво в моя роден, любим град Бургас, който остава в сърцето на всеки роден там. Малко след това се появи и идеята за „Зелената Къща”, за която се оказа, че и трите сме мечтали. Но без Пепи, която ни ръчка постоянно и има страхотни идеи, можеше нищо да не излезе. Мисля, че трите се допълваме добре.

С Гери сме вървели из улиците на центъра и сме гледали къщите, мислейки какво и що ще има някой ден в нашата... Наричахме я „Хармония”. Център, в който човек да намира себе си и други сродни души, място с различни ателиета, срещи, разкази, забавления... Дори съм я рисувала, с надписи на бъдещите ателиета. Естествено, не е 100 % това, което съм си представяла, но почти стигна 90 /смее се/. Първоначалната идея е това да е един вид изложбена зала на Redesign33, където обаче се случват и много други неща. Там всяка от нас ще има свободата да изрази себе си, да освободи творческата си енергия, да намери приятели, съмишленици, които да научи на нещо ново, а и те нас. А ние има какво да дадем и се надявам да заразим и други с нашия ентусиазъм. Да почувстват къщата като пристан в забързания си живот, в който да оставят проблемите отвън, да творят, да танцуват, да се усмихват, да четат, да пътешестват, да откриват себе си отново и отново…

Г: Често си мечтаех за такава къща, а именно изпълнена с дух, сила и енергия. Къща на мечтите /усмихва се/. Пространство, наречено „Хармония”. Сега, когато я гледам в завършен вид, изпитвам истинско щастие и виждам усмивките и задоволството в хората – нашият всеобщ резултат от положения труд.

Трудно ли беше? През какво преминахте?

П: Тук е мястото да кажа, че чудеса се случват на онзи, който вярва в тях. Учудващо лесно и безпроблемно се сдобихме с къщата. Имаме прекрасни хазяи, за работа малко повече от месец се радваме на сериозна популярност. Какво повече може да иска човек?

М: ОК беше, аз пряко не участвах в ремонта, но сега съм доста заета с проекта.

Г: Не... не бих казала трудно, а точно обратното. Стана истинско чудо, когато открихме Къщата... Още в първия миг щом я видях, подскачах от щастие като малко дете, което получава дългоочакван подарък. Трите - аз, Пепи и Марияна, започнахме да визуализираме кой, как и какво ще направи за мястото.

За читателите, които още не са ви посетили, разкажете за интериора.

П: Интериорът е изцяло реализиран от Redesign33. Тъй като се наложи да действаме наистина за много кратко време, просто трябваше да работим с налични продукти и материали, преобразявайки ги и предавайки желаното звучене. Хазяите също ни подкрепиха чистосърдечно. И творейки от сърце и душа, явно успяхме да предадем това в интериора, защото почти всеки, който е гостувал, се чувства уютно и удобно при нас.

„ЗК” представлява пространство, заето в по-голямата си част от голяма зала, където спокойно могат да се съберат 40-50 души. Малко кипро помещение обособихме като детски кът (впоследствие ще се използва и за детско кино) с предверие на къщичка от приказките. Вита стълба-пиано клавиши с невидима мелодия повежда към малката стаичка на втория етаж, където предстои да направим читалнята. Разполагаме и с дворче с барбекю, където през пролетта и лятото ще произвеждаме благоухания за махалата.

Г: Интериорът е резултат на умението ни да правим от нищо нещо, да се възползваме от обстановката и да създаваме от дефекта ефект. Къщата е истинска магия..., не е нужно да се описва, тя се чувства.

Гордеем се, че със собствени сили и почти никакви средства, три жени постигнахме това, което е в момента... и всеки гост усеща мястото като приказно, хармонично и светло.

Какво се случва в момента в „ЗК”?

П: За да може да се самоиздържа, към момента в по-голямата част от времето помещението се отдава почасово под наем за различни частни тържества и мероприятия. Но екипът ни се старае да внесе повече разнообразие в ежедневието на съгражданите ни, предлагайки различни по тема забавни вечери за възрастни.

Всеки Понеделник правим Quiz-ове и настолни игри. В сряда вечер пък има работилничка на тема “Redesign” за майчета, в която наред със сладки приказки на по чаша винце всяка дама може да отмори, тъчейки килимче от рециклирани материали, което остава за нея. Имаме „Клуб на пътешественика”, в който каним различни хора, които имат какво да споделят за интересните места, на които са били. Разнообразяваме и с различни творчески ателиета, обвързани с теми по предстоящи празници и др.

От февруари стартираме и различни школи с цел обучение за малки и големи: математика, бродерия, керамика и др., но определно програмата ще е разнообразна и за всеки ще има по нещо.

М: Бих искала да добавя, че една от концепциите на мястото е свързана с детската стая – да има място, където майки могат да творят и да се радват на интересни мероприятия, докато децата им играят в съседната стая, създадена специално за целта. Такова място липсва не само в Бургас, но и в София.

Г: От самото начало идеята за този проект е пространството да се използва и споделя за срещи на различни теми от културно-научно естество, събития, беседи, лекции, курсове и ателиета... или, с други думи, човек да намира себе си и да става все по-добър чрез нови знания и запознанства с други хора.

От февруари месец стартираме пълна седмична програма, като непрекъснато търсим нови попълнения и ентусиасти за съдействие. Всеки може да предложи своите умения и знания под форма, подходяща за споделяне.

Какви са идеите ви занапред?

П: Идеите занапред са много, но по-приоритетните са: читалня за непубликувани автори; трибуна за творци от различни области на изкуството и науката; възможност да се помага на повече хора да реализират и обогатят личния си потенциал.

М: Къщата ще се променя с нови дизайнерски придобивки от Redesign33 и други автори, които желаят да изложат нещата си там. В къщата ще даваме и дизайнерски съвети и ще има и дизайнерски ателиета.

Ателиетата ще се променят постоянно и ще има тематични и според сезона, лятото може да се ползва и дворчето.

Искаме да има мултикултурни вечери. Имахме казахстанска. Искаме да има индийска. Всеки, който може да представи дадена култура, да заповяда.

Ще има арттерапевтични ателиета за личностно развитие. И много други…

Тук е мястото да помоля всеки, който също мисли, че има какво да даде на Къщата, да ни пише във Фейсбук страничката. Търсим творчески натури за нашите арт, литературни, музикални вечери, както и пътешественици за „Клуба на Пътешественика”, където всеки може да представи в разказ и снимки готино приключение на път. Аз мисля да организирам и арт терапевтични групи за личностно развитие. Програмата за февруари ще качим на нашата Фейсбук страничка в края на месеца и ще се актуализира редовно.

Г: Идеите занапред са „Зелената Къща” да придобие популярност и да се превърне в емблема на Бургас. Всеки ден да бъде изпълнена с хора, които взаимно осъществяват пълноценно общуване, идват и си тръгват с усмивка.

Какво е мнението ви за културното развитие на Бургас в момента?

П: Създаването на „ЗК” всъщност е отговор на моя вътрешен глад и нужда за повече културни места в нашия град. Водена съм от философията, че когато искаме промяна, то тя трябва да тръгне от нас и с нас. Има какво да се желае в посока култура тук в Бургас и искрено се надяваме от тук да тръгне пожара!

М: Обичам този град, уханието на море и крясъка на гларусите. Както пеят Chambao. Хората, които живеят на морето, са си друга отделна порода... Природата на морето са те, а то остава завинаги в тях. И аз, макар да не живея там, често се връщам, за да заредя батериите, а сега с Къщата мисля още повече да зачестя идванията си.

Г: Бих искала да има повече движение от културно естество навън - по улиците и площадите, в морската градина и плажната ивица. В Бургас се организират интересни фестивали и събития, чудесно би било да се зачестят и увеличат. Има нужда от положителни, инициативни хора, една нова система от ентусиасти. Да се научим да работим в екип за по-добрия облик на града, всеки да даде по нещичко от себе си, малко зрънце и повече усмивки.

Мечтая си Бургас да се превърне в „Малка Барселона”! Мечтите се сбъдват, когато силно вярваме в това, което правим, и благодарим за това, което ние сме!

Вашето послание към читателите на „Ракурс” и бъдещите съмишленици на Къщата?

Благодарим на всички, които повярваха в нас. Подкрепят ни, насърчават ни, дават ни любовта си и ни стимулират да вървим напред, давайки най-доброто от себе си.

Ние Ви обичаме, обичайте се и Вие !Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!