Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
В “GIFT OF LOVE“ - изкуството за толерантността
събота, 24 август 2019
Начало » Изкуство и книги
В “GIFT OF LOVE“ - изкуството за толерантността

12 февруари 2016, петък
Ракурс

В Световната седмица на толерантността Националният дворец на културата (НДК) показва изложбата „Gift of Love“, обединяваща млади автори от Нов български университет и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Тя беше официално открита от директора на НДК Мирослав Боршош, проф. Анна Кръстева - преподавател в НБУ и председателят на Сдружение “Мостове” Ангелина Владикова.

“Толерантността се възпитава всеки ден и много се радвам, че тя е показана през изкуство с изложба в Двореца. Смятам също, че толерантността е част от хармонията, към която трябва да се стреми всяко човешко същество и която е възможна, само ако наистина вярваме в нея“, каза Мирослав Боршош.

“За мен като преподавател и ментор, е изключително впечатляващо как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг. Изложбите са едно специфично пространство на интензивно преживяване, което поражда споделеност дори у непознати хора“, каза проф. Анна Кръстева от CERMES и допълни: „Толкова послания от толкова млади творци нямаше да станат възможни, ако не бяха се събрали доста позитивни енергии, които се описват с ключовите думи, на които са носители г-н Боршош и Ангелина Владикова. Виждаме как за броени месеци НДК се превърна в нещо, което никога не е било, но което винаги сме си представяли и искали. Виждаме културата като форум, като създаваща и променяща град, култура на иновиране и експериментиране и създаване на нови места и диалог с публиката”, заключи професор Кръстева.

Младите творци изразиха своите огромни благодарности към организаторите и предоставената им възможност за изява. „Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделиха те.

Изложбата е под патронажа на Мария Габриел - евродепутат в ЕП, и е реализирана по инициатива на сдружение „Мостове – Източноевропейски Форум за Диалог” (част от глобалната мрежа на URI), с любезното домакинство на Националния дворец на културата, и в партньорство с Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) и Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ.

По време на събитието стана ясно, че наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел.

Произведенията в изложбата са на студенти от двата университета, специално работили по темата през изминалия месец. Представени са пластики от стъкло, живопис, рисунки, фотографии и инсталации. Любителите на изкуството ще могат да я посетят до 20 февруари на Етаж 3.


Инициативата "Световната седмица на толерантността" за пръв път е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 година от краля на Йордания Абдула II и се отбелязва ежегодно през февруари. Целта на Седмицата на толерантността (The World ínterfaith Harmony Week) e да ангажира обществеността от различни религии в общ диалог, който да извежда на преден план общите човешки ценности. Специално по този повод и фасадата на НДК беше осветена в лилаво в продължение на час преди откриването.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Човек вижда толкова, колкото знае.
Йохан Волфганг фон Гьоте


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!