понеделник, 15 юли 2024
Начало » Свят » Политика
Мигрантите-изнасилвачи - мит или реалност?

Цветя на мястото във Фрайбург, където кандидат за убежище изнасили и уби 19-годишната студентка Мария Л.
27 септември 2017, сряда
Дойче веле

В Германия повечето извършители на сексуални престъпления са германци, но в няколко нашумели случая под подозрение попаднаха мигранти. Статистиката обаче често обърква. Защото рядко дава обяснения.

През септември в Германия се разгоря дискусия около няколко сексуални престъпления, за чиито извършители се предполага, че са чужденци или бежанци.
В понеделник в Бон започна процес срещу мъж от Гана, за когото се твърди, че през април е изнасилил млада жена пред очите на приятеля ѝ, с когото били на палатка.
В Лайпциг неизвестен извършител с южняшки черти брутално пребил и изнасилил джогърка.
Друга джогърка пък била изнасилена в Бавария от нигериец с отхвърлена молба за политическо убежище.
Пак в тази провинция едно 16-годишно момиче било изнасилено насред улицата – предполага се, че от афганистанци.

А във Фрайбург тече наказателен процес срещу бежанеца Хюсейн К., който (според самопризнанието му – бел. ред.) изнасили и уби 19-годишна студентка.

Агенция ДПА подчертава, че редом с тези факти в медиите понякога се появяват и фалшиви или най-малкото тенденциозни новини по темата. Нека не забравяме освен това, че новото, по-строго законодателство срещу сексуалните престъпления автоматично увеличава числата.

Повече извършени престъпления

Независимо от всичко това полицейската статистика показва лека тенденция нагоре. Според показателите за 2017 година (които още не са официално публикувани), в страната са регистрирани 6 744 завършени и 1 175 незавършени акта на изнасилване или сексуално посегателство – ръст от 12,8% в сравнение с предишната година.

Заподозрени са общо 6 476 души, от които 38,8% не са германци, а общо 800 са кандидати за политическо убежище.
Според произхода им около 15% са турци, 9,2% сирийци и 8,6% афганистанци.
Сравнителната статистика сочи, че от 2005 година насам процентът на чужденците-извършители се колебае между 28 и 31 на сто.

В годината на тъй наречената „бежанска криза" този процент отива над 33, а през тази година се е покачил с още 5 пункта.

(От кореспонденцията на ДПА не става ясно дали в случая става дума само за осъдени извършители или и за заподозрени – бел. ред.)

Процентът на хора от чуждестранен произход, замесени в такива престъпления, е по-висок от процента на хората от същия произход, замесени в други видове престъпления, обяснява професор Йорг Кинциг, директор на Института по криминология в Тюбинген.
„А това е тревожно", допълва той.
Но каква е причината? Какво ни казват тези числа? Нима бежанците са по-зли от нас? Нима са склонни към повече жестокост и насилие, нима мразят жените, нима са безпощадни и сексуални маниаци повече от хората тук?
Нещата не са толкова прости, единодушно отговарят експертите.

Три фактора

Първият фактор, за който мнозина с радост си затварят очите, е разликата в готовността на жертвите да подават жалба, обяснява криминалистът професор Кристиян Пфайфер:
„Срещу местни хора по-рядко се подават жалби - поради усещането, че чужденците са по-голяма заплаха", казва той.

Втори фактор: възрастта.
Според полицията, мъжете под 40-годишна възраст по принцип по-често клонят към насилие.
А тъкмо сред бежанците тази възрастова група е свръх пропорционално представена. Така например 40% от хората, които идват в Германия от Северна Африка, са млади мъже.

„Във всяка страна тези младоци са най-опасните", обяснява Пфайфер. „И независимо от това каква религия изповядват, мъжете трябва да се научат да регулират потенциалната си агресия", допълва психоложката Маги Шауер от университета в Констанц. А за това трябва време.

„В западните общества съвместният живот и социализацията са съвсем други в сравнение с културите, където доминира ислямът. Тези два свята могат силно да се сблъскат", констатира тя.

Третият фактор е чувството за безизходица.
„Имаме си работа с риск, възникващ в групата хора, които не виждат тук шанс нито за убежище, нито за закрила", казва Пфайфер.

Той пледира за големи и мащабни програми за връщането на тези хора в техните страни.
„Насилието се предотвратява, като им се създаде шанс. И нека получат този шанс у дома си", пояснява той. Просто да ги екстрадираш – това е дълга и мъчителна работа, тъй че по-добрият начин са програмите за завръщането им у дома.
„Ако превърнем това завръщане в атрактивна опция за тях, тогава ще имаме и повече сигурност тук". За целта германското правителство би трябвало да отдели един милиард евро, смята Пфайфер.

Не става "все по-лошо"

А за онези, които ще останат тук по-дълго или завинаги, рецептата е добре известна: интеграция.
„В продължение на години следим как се развива престъпността сред живеещите в Германия млади поляци, руснаци, италианци или турци: във всички тези групи тя спада", подчертава Пфайфер. „Тоест, това непрестанно вайкане, това „става все по-лошо" е съвършено неоснователно."

Независимо от това професорът признава, че към сексуални престъпления са по-склонни хората, произлизащи от мачистки култури, „а тъй или иначе сериозен дял от пришълците са именно такива". Така че в курсовете за интеграция трябва особено настойчиво да се налага съзнанието, че тук мъжете и жените са равни.

„За съжаление, такъв специален акцент не се поставя", недоволна е Нора Брецгер, която от 2009 година насам професионално се грижи за бежанци в Берлин. В курсовете тази тема е или слабо застъпена, или съвсем липсва.
„А трябва да говорим за това много по-открито. Не бива да подхождаме към въпроса, все едно, че е някакво табу", допълва и психоложката Маги Шауер.
Защото усвояването на една култура е възможно - по този пункт Пфайфер и Шауер са на едно мнение.

„По този начин можеш да овладееш дори много трудни групи, които изглеждат като заплаха и първоначално създават доста проблеми", казва професорът.

А Шауер добавя: нито едно насилие, нито едно сексуално посегателство, нито едно изнасилване не могат да бъдат оправдани с аргумента за „различната култура.
И тези мъже добре го знаят."Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Ако получаваш това, което нямаш, веднага губиш това, което имаш.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!