Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
XVII Международен фестивал на червенокръстките филми
събота, 16 декември 2017
Начало » Свят » Киносалон
XVII Международен фестивал на червенокръстките филми

28 септември 2017, четвъртък
Ракурс

Седемнадесетото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда от 12 до 15 октомври 2017 г. във Варна, България, под патронажа на  Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Мотото на тазгодишното издание е „Агресия –Хуманност – Кино“.

17-ият фестивал е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите:

1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят;

2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права, бедствия;

3) Игрални филми с обща хуманна насоченост.

Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави, които т.г. кандидатстваха за фестивала.

Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).

Паралелно със състезателната част е подготвена богата съпътстваща програма от над 140 документални, късометражни и игрални филми от 47 държави.

Специален акцент в програмата е Ретро ателие, което включва прожекции на червенокръстки филми, наградени на предходни издания на фестивала. Ще бъдат представени и специални панорами от фестивалите „Кино в длан“ и „Турин ъндърграунд фестивал“.

 Рекорден е и броят на фестивалните локации, в които зрителите могат да се насладят на филмовата програма – в Пленарната зала на община Варна, в Медицински университет – Варна, в Социална чайна, в Златна Варна (Брюхаус “Черната овца“), в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ и в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

По време на фестивалните дни ще се проведат срещи, дискусии и кръгли маси по темата „Агресия – Хуманност – Кино“ с лектори Харалан Александров, Тома Томов, Емил Спахийски, Валери Найденов, Михаил Вешим.

Варненци и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с любими български актьори, кино и културни дейци, които ще подкрепят проявата.

Повишен е интересът за участие и на чужди кино-дейци, като в 17-ото издание ще се включат режисьори от Швеция, Ирак, Кипър и Гърция. Част от програмата на Фестивала е Академията по документално кино (от 10 до 15 октомври) за млади активисти на Червения кръст и на Червения полумесец, които се обучават как да правят документални филми, за да отразят най- важните моменти от дейността си.

Ръководител на специалната секция на Академията – “Ретро ателие” е г-н Грант Мичел, директор на Дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец.

Фестивалът като форум е възможност и за гостуващите организации от Червения кръст и Червения полумесец да обменят опит и добри практики.
Тази година посрещаме делегации на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международния комитет на Червения кръст, Италианския Червен кръст, Мексиканския Червен кръст, Турския Червен полумесец, Румънския Червен кръст, Иракския Червен полумесец и др.

По време на 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще е финалният етап от кампанията „Дари кръв – вземи билет“.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
ЕкзюпериЖивко Георгиев

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!