Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
XVII Международен фестивал на червенокръстките филми
сряда, 17 октомври 2018
Начало » Киносалон » Свят
XVII Международен фестивал на червенокръстките филми

28 септември 2017, четвъртък
Ракурс

Седемнадесетото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда от 12 до 15 октомври 2017 г. във Варна, България, под патронажа на  Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Мотото на тазгодишното издание е „Агресия –Хуманност – Кино“.

17-ият фестивал е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите:

1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят;

2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права, бедствия;

3) Игрални филми с обща хуманна насоченост.

Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави, които т.г. кандидатстваха за фестивала.

Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).

Паралелно със състезателната част е подготвена богата съпътстваща програма от над 140 документални, късометражни и игрални филми от 47 държави.

Специален акцент в програмата е Ретро ателие, което включва прожекции на червенокръстки филми, наградени на предходни издания на фестивала. Ще бъдат представени и специални панорами от фестивалите „Кино в длан“ и „Турин ъндърграунд фестивал“.

 Рекорден е и броят на фестивалните локации, в които зрителите могат да се насладят на филмовата програма – в Пленарната зала на община Варна, в Медицински университет – Варна, в Социална чайна, в Златна Варна (Брюхаус “Черната овца“), в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ и в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

По време на фестивалните дни ще се проведат срещи, дискусии и кръгли маси по темата „Агресия – Хуманност – Кино“ с лектори Харалан Александров, Тома Томов, Емил Спахийски, Валери Найденов, Михаил Вешим.

Варненци и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с любими български актьори, кино и културни дейци, които ще подкрепят проявата.

Повишен е интересът за участие и на чужди кино-дейци, като в 17-ото издание ще се включат режисьори от Швеция, Ирак, Кипър и Гърция. Част от програмата на Фестивала е Академията по документално кино (от 10 до 15 октомври) за млади активисти на Червения кръст и на Червения полумесец, които се обучават как да правят документални филми, за да отразят най- важните моменти от дейността си.

Ръководител на специалната секция на Академията – “Ретро ателие” е г-н Грант Мичел, директор на Дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец.

Фестивалът като форум е възможност и за гостуващите организации от Червения кръст и Червения полумесец да обменят опит и добри практики.
Тази година посрещаме делегации на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международния комитет на Червения кръст, Италианския Червен кръст, Мексиканския Червен кръст, Турския Червен полумесец, Румънския Червен кръст, Иракския Червен полумесец и др.

По време на 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще е финалният етап от кампанията „Дари кръв – вземи билет“.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Животът е много кратък, за да бъде дребнав.
Андре Мороа


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!