Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
20-годишният Радул Димитров извади кръста в Бургас
неделя, 27 май 2018
Начало » Море » Бургас
20-годишният Радул Димитров извади кръста в Бургас


Фото: община Бургас
06 януари 2018, събота
Ракурс

20-годишният бургазлия Радул Димитров ще се радва на здраве и късмет през годината след като извади кръста от водите на Черно море.

Той е плувец и за втори път участва в традиционното спасяване на християнския символ, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Ритуалът беше извършен на Моста от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство. В спасяването на кръста тази година се включиха 56 души, сред които четирима американски военни. Най-малкият от ентусиастите бе на 16 години, а най-възрастният - на 65.

Хиляди бургазлии се събраха на плажа, на площадката при Морското казино и алеите на Морската градина, за да наблюдават отбелязването на светлия празник. Повечето от тях коментираха, че толкова хора за Йордановден не са се събирали от години, а плажът е пълен все едно, че е лято.

Отбелязването на Йордановден в Бургас започна с празнична литургия в катедралата "Св. св. Кирил и Методий". Храмът се изпълни с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон.

В литийното шествие от храма до Моста, където бе извършен ритуалът за хвърлянето на кръста в морето, участваха много граждани и официални лица, сред които кметът Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, депутати, общински съветници и общественици.

След края на церемонията кметът Николов поздрави имениците. "Пожелавам ви здраве, късмет и дълголетие. Поздравявам за смелостта и силния дух всички онези, които се включиха в традицията да скочат в студените води за спасяването на кръста. Носете с гордост имената си и нека в семействата ви има разбирателство, спокойствие и много любов", каза Николов.

Неизменна част от събитията за Йордановден в Бургас е изложбата на тримата именици - художниците Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов, която се откри в галерия "Богориди". Съвместната експозиция на тримата автори е озаглавена "Багри на Богоявление".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Ако получаваш това, което нямаш, веднага губиш това, което имаш.
Уилям Шекспир


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!