Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
10 години Sofia MENAR
събота, 19 октомври 2019
Начало » Страната » Киносалон
10 години Sofia MENAR


Фото: Sofia MENAR
12 януари 2018, петък
Ракурс

Филмфестът ще се проведе от 12 до 28 януари

Тази вечер в Дома на киното ще бъде открит 10-ият юбилеен фестивал за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR.

Иранският шедьовър „Кръговрат“ („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери ще даде старт на филмовия маратон в 19 часа. В безкраен 145-минутен кадър режисьорът Мехди Фард Гадери създава един от най-впечатляващите дебюти в иранското кино през последните години. Шест семейства пътуват в различни купета на нощния влак. Шест различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака.

Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

За първи път филмовата селекция на фестивала Sofia MENAR ще бъде съпътствана с литературната програма „Диван сарай”, която ще включва четения, представяния на книги, гостувания на автори и издателства, а домакин на събитието ще бъде Домът на киното.

Първото четене ще се състои на 13 януари, когато арабистът Мая Ценова и магистри от специалност „Арабистика” към СУ „Климент Охридски” ще представят „Йерусалим в арабската литература”. Веднага след четенето ще бъде премиерата на палестинско-френската копродукция „Лов на духове”, отличена с наградата за документален филм на фестивала в Берлин.

Ден по-късно ще бъде представена книгата на Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането", като авторът ще сподели своите приключения по Пътя преди премиерната прожекция на филма „Камино де Сантяго”.

На 16 януари палестинският автор Хайри Хамдан ще се срещне с българските зрители. Хамдан е роден на Западния бряг на река Йордан, а през 80-те години идва да учи в България. Той е автор на първата по рода си Антология на съвременната българска поезия на арабски език. Автор е на стихосбирките "Очите на бурята" и "Мариамин", както и на романите "Живи в царството на рака", "Европеец по никое време" и "Дневникът на позора", които ще бъдат изложени в Дома на киното.

На 25 януари специален гост на „Диван сарай” ще бъде Филип Лхамсурен, който ще представи книгата си „Забравените пътища”. Роден в Монголия, опознал безкрайните степи, пясъците и планините й, през 2009 г. Филип се завръща в суровата тайга на Сибир, където се заселва в изконните земи на своя род. През 2013г. се отправя на самотна експедиция с велосипед от Родопите до Памир, на това пътуване е посветена книгата му „Забравените пътища”. През 2015г. поема на следващо предизвикателство – да прекоси сам Южна Америка от океан до океан през басейна на Амазония. Преди прожекцията на филма „С кану по Амазонка” Филип Лхамсурен ще разкаже за своите приключения в амазонската джунгла.

Всяка вечер в рамките на Sofia MENAR Домът на киното ще бъде домакин и на съпътстващата литературна секция „Диван сарай”, като сред издателствата, които ще имат щандове, на които ще се предлагат книги с отстъпки, ще бъдат „Вакон”, „Кибеа”, „Барака”, „Ерго” и сайтът за пътувания „Насам-натам”.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми.

Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Република Азербайджан, Посолството на НДР Алжир, Посолството на Република Индия, Посолството на Република Индонезия, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Културното представителство към посолството на ИР Иран, Чешки център, Институт Сервантес, Фондация Девъм и Клуб „Приятели на Индия”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Няма пряк път до мястото, където си заслужава да идем.
Бевърли Силс


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!