Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
21-годишният Йордан Господинов извади кръста в Бургас
сряда, 19 юни 2019
Начало » Море » Бургас
21-годишният Йордан Господинов извади кръста в Бургас


Фото: община Бургас
06 януари 2019, неделя
Ракурс

21-годишният Йордан Господинов извади кръста при богоявленския ритуал, който сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство извършиха на моста в Бургас, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Момчето работи в сферата на строителството и скача за разпятието във водата за трети път.

В спасяването на светинята тази година участваха 39 души. Най-възрастният от тях бе 66-годишният Васил, който от много години се включва в отбелязването на празника. В ледените морски води скочиха и двама 16-годишни младежи.

За поредна година Йордановден се превърна в един от най-масовите празници в морския град. Хиляди бургазлии се събраха на плажната ивица, алеите на морската градина и около Казиното, за да наблюдават спасяването на кръста.

Отбелязването на Йордановден започна с празнична литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий". Храмът се изпълни с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон. Строят на представителните военни блокове прие флотилен адмирал Мален Чубенков.

На церемонията присъстваха много официални лица, сред които кметът Димитър Николов, Севделина Турманова - заместник областен управител, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, директорът на ОД МВР старши комисар Калоян Калоянов, народни представители, сред които Ивелина Василева и Диана Саватева, общински съветници и общественици.

Честването на Йордановден продължи с литийно шествие, което премина по централните бургаски улици и завърши на Моста, където бе извършен ритуала по спасяването на кръста.

И тази година тримата бургаски художници Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов посветиха на Йордановден своя обща изложба. Това е нейното 20-то издание и е озаглавено "Богоявление".

Кметът Димитър Николов поздрави тримата автори по повод празника и им пожела да радват жителите на Бургас със своето изкуство. "Нека всички да носим в себе си повече позитивни емоции и оптимизъм, да ни спохождат добри новини и всички хора да се радват на здраве и благополучие", каза кметът Николов при откриването на изложбата. В присъствието на свои почитатели и колеги тримата Йордановци пожелаха здраве и успехи на Бургас и неговите жители. Експозицията на имениците е подредена в галерия "Богориди" и съдържа десетки платна на различна тематика.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Велик е не онзи, който никога не пада, а този, който винаги се изправя.
Китайска поговорка


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!