неделя, 14 април 2024
Начало » Бургас » Киносалон
“Записки по едно предателство” ще закрие 21-вия “София филм фест на брега”

Георги Дюлгеров (вляво) и Пламен Димов по време на снимки
Фото: Валентин Алипиев
24 януари 2023, вторник
Ракурс

Най-новият филм на режисьора Георги Дюлгеров ще бъде показан премиерно в Бургас в рамките на тазгодишното издание на “София филм фест на брега”. Прожекцията на игралния филм “Записки по едно предателство” ще закрие фестивала на 7 април от 19 часа. 

Сценарият на Георги Дюлгеров е базиран на “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, а 94-минутният исторически филм разказва историята за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно. Филмът обсъжда темите за прошката, за родната памет, за свободния дух и роба.

Захари Стоянов и трима приятели, придружени от конни жандарми, отиват да арестуват предателя дядо Вълю. Дори присъстващите не знаят кой точно е Бенковски. Затова Захари описва воеводата и негови характерни прояви. Постепенно споменът му навлиза в последните дни на Бенковски: първата среща с дядо Вълю, импулса у последния да стане свободен човек и постепенната промяна у него, за да се стигне до предателската клопка, в която четиримата бегълци се натъкват на турска пусия. Бенковски е убит, единствено Захари се спасява. На лобното място на Бенковски жандармите се канят да арестуват дядо Вълю, но Захари помилва предателя. Бенковски, Захари, отец Кирил изтръгват робския страх от себе си, но дядо Вълю, макар и пожелал да стане свободен човек, си остава робска душа дори и в свободното отечество, десет години по-късно.

Оператор на филма е Веселин Христов, а музиката е на Мира Искърова. В главните роли са Пламен Димов, който играе Георги Бенковски, Иван Николов в ролята на Захари Стоянов и Ивайло Христов в ролята на дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил (Цветан Алексиев), Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, изигран от Джордж Арабаджийски.

Снимките на филма приключиха през май миналата година, а премиерата му в София ще бъде на 27. София Филм Фест през март.

Пламен Димов завършва НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов през 2013 г. През 2017 г. дебютира на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ с ролята на Исус в спектакъла „Последното изкушение“ по Никос Казандзакис, след което създава и ролите на Потехин в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ от Максим Горки, Томас Вакранян в „Тигърът“ по Уилям Сароян, Градюзак в „Среща в Санлис“ от Жан Ануи, Антонио в „Един безумен ден“ от Пиер дьо Бомарше, Инспекторът в „Хубава риба“ от Марк Райлънс и Луис Дженкинс, Скоти в „Облог“ от Дейвид Линдзи - Абер, Чушкаров в „Двубой“ от Иван Вазов, Смион в „Народът на Вазов“ от Александър Секулов. Дебютът си на големия екран прави във филма на Ивайло Христов „Каръци“. Участва и в „Екшън“, „Боби блажения“ и телевизионния сериал „Отдел издирване“, където играе ролята на Андрей Томов.  

Иван Николов завършва НАТФИЗ в класа на Иван Добчев през 2015 г. Има над 15 театрални роли, сред които Доктор Рагин в “Палата номер шест” по А. П. Чехов, няколко роли в “Това не е Хамлет” по Шекспир, Бекет, Молиер, Сервантес, Том Стопард и др. (“Аскеер” за изгряваща звезда), Петер Карпати в “Арабска нощ” от Р. Шимелпфенинг, Брайно в “Луда трева” по Йордан Радичков, Господин Х в “Самотни персонажи”, Духът на стария крал в “Мишеловката” по “Хамлет” от Шекспир, Одисей в “Раната Филоктет” по Х. Мюлер - всичките в ТР Сфумато; Р. Кроули в “Панаир на суетата” по У. Тeкeри и Никола Вапцаров в “Песни за човека” в ДТ “Никола Вапцаров” -  Благоевград и др. Иван Николов има множество участия в пърформанси, онлайн представления и ателиета и др.

Георги Дюлгеров е роден през 1943 г. в Бургас, завършва кинорежисура във ВГИК в Москва през 1970. Режисьор е на над 20 филма, сред които “Авантаж”, 1978 г. („Сребърна мечка за режисура” от Берлинския кинофестивал ); “За Нешка Робева и нейните момичета”, 1986 г. (”Златен ритон” иа „Златен рицар” от фестивала в Палермо, Италия); “Лагерът”, 1990 г. (Номинация и участие в Кан („Петнадесетдневка на режисьорите”)); “Черната лястовица”, 1999 г. (Гранд приз на фестивала в Батуми, Грузия и наградата на младежкото жури на фестивала в Монс, Белгия); “Лейди Зи”, 2005 г. (Наградата за най-добър филм „Сърцето на Сараево” на фестивала в Сараево, награди от фестивалите в Монреал, риест, Палич, София и Варна); “Спомени за океански риболов”, 2007 г., “Козелът”, 2009 г. (Награда на публиката на София Филм Фест в Пловдив); “Буферна зона”, 2014 г. (Награда на СБФД на фестивала „Златна роза”). Дюлгеров е бил преподавател по филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от 1973 до 2010 година. От 2010 г. до днес е почетен професор в НБУ. Носител е на наградата на София, почетен гражданин е на Бургас и е член на Европейската филмова академия.

21-вото издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас, спонсори и приятели.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Истинската любов не позволява на обичания да не обича.
Данте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!