понеделник, 17 юни 2024
Начало » Бургас » Киносалон
"София филм фест на брега" стартира за 21-ви път


Фото: Лина Главинова
31 март 2023, петък
Ракурс

Емоционално бе открито 21-вото издание на "София филм фест на брега" снощи в Бургас.


На официалната церемония по откриването на фестивала присъстваха директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, художественият ръководител на бургаското издание проф. Георги Дюлгеров, организаторът на фестивала Кристина Ингилизова и заместник-кметът по Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева.

На входа на Културен дом НКХ, където се провежда фестивалът, гостите бяха приветствани с мелодиите на Духовия оркестър на Бургас, който по традиция свири на откриването на фестивала вече 21 години.

„Може да приемете, че по време на „София филм фест на брега” и аз съм бургазлия”, каза Стефан Китанов. “Радвам се, че аз ще предам поздравите на кмета Димитър Николов към всички вас. Този фестивал се е провеждал на различни места – и в кино „Тракия”, и в театъра, и в Кукления театър, но има нещо, което във времето не се промени и това го прави устойчив, а именно – екипът. Това е събитие, което има своята вярна публика, но привлича и нова. Тези дни са празник за всички почитатели на седмото изкуство”, сподели развълнувано Йорданка Ананиева.

"Разбира се, не мога да не спомена имената на хората, с които преди толкова години започнахме фестивала в Бургас - неговата душа Йорданка Ингилизова и съпругът ѝ Георги Ингилизов, които за съжаление вече не са сред нас, но пък делото им достойно се продължава от техните дъщери - Александра и Кристина Ингилизови", отбеляза проф. Дюлгеров.

 Първата лента, която бургазлии гледаха, бе “Изкуството да падаш” на младия режисьор с бургаски корени Орлин Милчев. Той, актрисата в главната роля Елена Замяркова, монтажистът на филма Димитър Андреев - Лалри и продуцентът Георги Чолаков се качиха на сцената след прожекцията, за да представят филма и да разговарят със зрителите.

В предстоящите дни до 7 април бургазлии ще имат възможността да гледат разнообразна филмова програма с най-добрите родни и чужди продукции, както и да присъстват на литературно четене, премиера на книга, изложба и други съпътстващи събития.

9-членно жури с председател Георги Дюлгеров ще присъди Голямата награда на община Бургас “Сребриста чайка” за най-добър пълнометражен филм, а Наградата на областния управител ще отиде при най-добрия български късометражен филм, избран от Младежко жури. Филмът с най-висока оценка на публиката ще грабне и втората статуетка “Сребриста чайка”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Две неща на този свят са безкрайни – човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!