петък, 29 септември 2023
Начало » Кореспонденции
Шкафове с книги красят градовете в Германия

В различни градове в Германия има около 50-60 шкафа, а само във Франкфурт вече са известни поне 6-7
Фото: авторът
05 юни 2011, неделя
Алена Атанасова

Невероятно - нещо за четене от малка библиотека насред улицата

Когато преди около две години се разхождах по главната улица „Бергерщрасе” на популярния младежки квартал с кафенета и бутици „Борнхайм” във Франкфурт, забелязах нещо, което след време често разказвах в България.

Мога спокойно да го нарека феномен, тъй като подобно нещо в България не е познато, а и вероятно не би функционирало, така че в нашите представи си остава феномен.

Става дума за малка библиотека насред улицата. Представете си шкаф с две лица и витрини от двете страни, пълен с книги. Първоначално си помислих, че това е някаква арт инсталация. Свикнала съм да виждам подобни из Европа. Странните хрумвания на хората всеки път ме изненадват. Но този път ставаше дума за нещо, което не стои просто ей така и чака одобрение, а има и социална цел – обмяна на книги. Тогава се зачетох в надписа, поставен на дървената облицовка – всеки има право да избира книги, по желание може и да оставя прочетени.

Невероятно! Идеята ме възхити, замислих се колко е интересно как книгите сменят собствениците си и може днес да са тук, но утре да летят през океана, за да стигнат до кафене в Ню Йорк или просто в дома на чужденец. И се получава така, че някои от историите в тях за пътешествия и приключения оживяват и самите книги стават главни участници в тях. Ще кажете сигурно, какво е по-особеното от нормална библиотека?

По-особеното е, че библиотеката стои по средата на тротоара, на специално избрано място, което човек няма как да подмине, без да се загледа в шкафа и какво има зад стъклените му вратички. И разбира се интереснен е фактът, че тази библиотека и до ден-днешен стои там и се вижда движение около нея. Съдържа различен набор от книги, които се сменят (има читателски и дарителски интерес и книгите не прашасват), няма оплаквания от вандализъм (иначе нямаше да я има).

Инициативата наподобява доста популярния бууккросинг, при който книгите обаче биват първо описани и номерирани, после оставяни на определено място, където новият им собственик би могъл да ги вземе. Целият този процес се ръководи от сайт в интернет, в който човек дори би могъл да търси определено заглавие или автор и да провери какво има в неговия район или град.

Та когато наскоро отново минах оттам, а малко по-късно видях и на други две ключови улици във Франкфурт подобни шкафове, интересът ми още повече се покачи и погледнах в интернет. За моя огромна изненада намерих списък с такива библиотеки в градове из цяла Германия.

Идеята за обществена, за всеки достъпна библиотека е възникнала след арт инсталации и в края на 90-те на миналия век първите два шкафа били поставени в Дармщадт и Хановер. След като през 2002 г. подобна идея получава награда в конкурс на градска фондация в Бон, привържениците растат и през 2010 г. шкафове с книги са позиционирани дори и във Виена на две места.

Финансирането се осъществява от различни фондации, клубове, дори от частни лица. Специалната изработка позволява на шкафовете да издържат на всякакви метеорологични условия. Досега преброени са около 50-60 шкафа в цялата страна, в малки и големи градове. В центъра на Бон използват британска телефонна кабинка за целта.

Във форуми прочетох мнения на хора от различни градове, които си пожелават и в тяхното малко населено място да се организира нещо подобно.

Сигурна съм, че броят им ще расте. Любопитно ми е дали и в България биха се намерили хора или организации, които да спонсорират такава инициатива, при която всеки по всяко време да има възможност да взима и да оставя за четене книги, които ако иска, може да задържи или да подари, но не и да използва за битови нужди като подпалка или опаковъчна хартия.

Как собственичка на магазинче за вестници, цигари и подаръци стана дарител на болни деца, четете скоро.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Човек вижда толкова, колкото знае.
Йохан Волфганг фон Гьоте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!