четвъртък, 20 юни 2024
Начало » Бургас » Киносалон
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм

Вивиан Праматароф-Хамбургер се надява, че догодина отново ще има празник на българското кино в Мюнхен, но вече под шапката на Музея на киното там
Фото: авторът
19 юни 2011, неделя
Йорданка Ингилизова

На европейски конгрес у нас Вивиан Праматароф-Хамбургер илюстрира доклада си с „Тайната церемония” на Джоузеф Лоузи

Гинеколожката Вивиан Праматароф-Хамбургер, която от години живее в Германия, а миналото лято със съпруга си Андреас Хамбургер организира в Созопол изключително успешния форум „Филм и психоанализа”, не спира да практикува професия плюс хоби. Неотдавна родената в Бургас лекарка записа в биографията си пореден актив.

По време на Европейския конгрес по детско-юношеска гинекология, проведен в Пловдив, Вивиан Праматароф е изнесла доклад върху психо-соматични аспекти на анорексията. Когато се обърнали към нея да илюстрира казаното нетрадиционно, почитателката на киното веднага си помислила, че за международната аудитория на форума ще е доста интересно да гледа филм по темата.

„Сетих се за „Тайната церемония” на Джоузеф Лоузи, едно прекрасно произведение от 1968 г. с участието на Елизабет Тейлър, Миа Фароу и Робърт Мичъм. Има там едни тъмни вътрешно-семейни отношения, как малката героиня, е привлечена внезапно от зряла проститутка и вижда в нея наскоро починалата си майка, а тя пък от своя страна открива в момичето погубената си дъщеря. Наблюдаваме заместваща връзка майка-дъщеря, а за актьорите – една обаятелна причина филмът и до днес да вълнува”, защити позицията си лекарката, за която разстоянията не са проблем и често се връща в Бургас.

Любовта си към киното и възможностите, които то предоставя за психоаналитични дискусии, тя засвидетелства многократно. И когато посреща в дома си в Мюнхен асове на психоанализата като Андрея Сабадини, основател на Лондонския фестивал под патронажа на Бернардо Бертолучи, или пък, когато просто помага едно събитие да се случи възможно най-добре.

Така с нейна подкрепа през май в мюнхенското кино „Монопол” минава седмицата на българското кино, инициирана от режисьора-продуцент Христо Бакалски. „Стъпки в пясъка”, „Обърната елха”, „Козелът”, „Лов на дребни хищници” и други игрални и документални филми са станали повод да се съберат българи и германци от различни възрасти. Билетите били продадени, а по желание на зрителите се наложило да има втори и трети прожекции.

Сега в процес на реализация е проект на Софийската психоаналитична филмова група, първата у нас по подобие на Мюнхенската, който е с участието на деца от социални домове и има вероятност да стане факт в къщата на Вивиан и Андрес Хамбургер в Ново Паничарево. Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Език кости няма, но кости троши.
Българска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!