Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (not well-formed (invalid token) at line 254, column 35) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
събота, 21 юли 2018
Начало » Киносалон » Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм

Вивиан Праматароф-Хамбургер се надява, че догодина отново ще има празник на българското кино в Мюнхен, но вече под шапката на Музея на киното там
Фото: авторът
19 юни 2011, неделя
Йорданка Ингилизова

На европейски конгрес у нас Вивиан Праматароф-Хамбургер илюстрира доклада си с „Тайната церемония” на Джоузеф Лоузи

Гинеколожката Вивиан Праматароф-Хамбургер, която от години живее в Германия, а миналото лято със съпруга си Андреас Хамбургер организира в Созопол изключително успешния форум „Филм и психоанализа”, не спира да практикува професия плюс хоби. Неотдавна родената в Бургас лекарка записа в биографията си пореден актив.

По време на Европейския конгрес по детско-юношеска гинекология, проведен в Пловдив, Вивиан Праматароф е изнесла доклад върху психо-соматични аспекти на анорексията. Когато се обърнали към нея да илюстрира казаното нетрадиционно, почитателката на киното веднага си помислила, че за международната аудитория на форума ще е доста интересно да гледа филм по темата.

„Сетих се за „Тайната церемония” на Джоузеф Лоузи, едно прекрасно произведение от 1968 г. с участието на Елизабет Тейлър, Миа Фароу и Робърт Мичъм. Има там едни тъмни вътрешно-семейни отношения, как малката героиня, е привлечена внезапно от зряла проститутка и вижда в нея наскоро починалата си майка, а тя пък от своя страна открива в момичето погубената си дъщеря. Наблюдаваме заместваща връзка майка-дъщеря, а за актьорите – една обаятелна причина филмът и до днес да вълнува”, защити позицията си лекарката, за която разстоянията не са проблем и често се връща в Бургас.

Любовта си към киното и възможностите, които то предоставя за психоаналитични дискусии, тя засвидетелства многократно. И когато посреща в дома си в Мюнхен асове на психоанализата като Андрея Сабадини, основател на Лондонския фестивал под патронажа на Бернардо Бертолучи, или пък, когато просто помага едно събитие да се случи възможно най-добре.

Така с нейна подкрепа през май в мюнхенското кино „Монопол” минава седмицата на българското кино, инициирана от режисьора-продуцент Христо Бакалски. „Стъпки в пясъка”, „Обърната елха”, „Козелът”, „Лов на дребни хищници” и други игрални и документални филми са станали повод да се съберат българи и германци от различни възрасти. Билетите били продадени, а по желание на зрителите се наложило да има втори и трети прожекции.

Сега в процес на реализация е проект на Софийската психоаналитична филмова група, първата у нас по подобие на Мюнхенската, който е с участието на деца от социални домове и има вероятност да стане факт в къщата на Вивиан и Андрес Хамбургер в Ново Паничарево. Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

Правете това, което обичате, парите сами ще ви последват.
Джон Кехоу


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2015
Ракурс - повече от новините!