Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 255, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
четвъртък, 12 декември 2019
Начало » Страната » Театър и музика
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра


Фото: Ракурс
01 септември 2011, четвъртък
Ракурс

Известният кинаджия започва репетиции в театър „199“

Въпреки че се бил зарекъл да не стъпва на театралната сцена, известният български кинорежисьор и сценарист Георги Дюлгеров отново влиза в храма на Мелпомена с творческа задача.

В началото на октомври той ще започне работа с актрисата Меглена Караламбова въхру текста на французина Ерик Еманюел Шмидт „Кики ван Бетовен“. Спектакълът ще излезе под шапката на театър „199“, премиерата ще е в края на ноември.

Това е нов текст за българската сцена, преведен е от Снежина Здравкова специално за голямата ни актриса, която е родена в Бургас, а баща й Стефан Караламбов известно време е директор на театъра край морето.

Начинанието е вълнуващо и за 68-годишната Караламбова, защото за първи път влиза в моноспектакъл. В кариерата си тя има изключително силни, остро драматични роли, много от тях изиграни под режисурата на Леон Даниел. Снимала се е и в киното в малки, но запомнящи се персонажи, има актив в „Изток – Запад“ на Режи Варние заедно с Катрин Деньов. Дюлгеров е работил с нея през 1996 г., снима я в „BG“ – едно интригуващо и неподдаващо се на жанрово определение кино, както и в тв варианта на „Чудо“, постановка на Леон Даниел.

„Дълбока актриса е Мегата. Познаваме се отдавна и знам какво може. Пиесата ме привлече моментално, защото звучи музиката на Бетовен, а аз, както е известно, съм женен за класическата музика“, пошегува се Дюлгеров с факта, че съпругата му Марина Капацинская е професор по пиано в Музикалната академия. Той допълни за "Ракурс", че се чувства предразположен за работа в „199“, където директорът Ана Монова и драматургът Андрей Филипов са създали уютно театрално пространство.

Главната героиня в „Кики ван Бетовен“ е „оглушала“ за гениалния композитор, не може, а и не иска да го разбере, но на финала нещата се обръщат. Спектакълът ще бъде изграден в жанра трагикомедия, за което ще помогне и младата художничка Ванина Гелева. Преди няколко години тя работи с Дюлгеров в последните му филми – „Лейди Зи“ и „Козелът“, а тази година заслужи наградата на Съюза на филмовите дейци за „Тилт“ и „Подслон“.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!