четвъртък, 20 юни 2024
Начало » По пътя » Свят
Прага – град, към който не оставаш безразличен


Фото: Авторът
06 септември 2013, петък
Анна Погорелчук

Златна Прага и градът на стоте кули – така наричат чешката столица. Също така твърдят, че няма човек, посетил Прага, който да не е останал очарован от нейната архитектура и атмосфера.

Аз може би няма да се причисля веднага и безусловно към редиците на любителите на Прага, но ще представя накратко моите впечатления и някои заключения, до които достигнах по време на пътуването си до чешката столица.

1. Задължително е Карловият мост да бъде посетен в по-ранен час, за да бъдат избегнати тълпите туристи. Улисан в това да се разминаваш с групи от всевъзможни народности, трудно виждаш нещо от иначе величествените статуи. Мостът свързва „Старе Место“ с „ Мала страна“ през р. Вълтава.

Строежът му е започнат през 14 в. от Карл IV (един от най-обичаните крале на Чехия и една от най-знаменателните фигури в историята им.) Стилът е готически, а сред разнообразните статуи се откроява тази на Кирил и Методий, която символизира братството между всички славянски народи.

2. Трябва да се отиде на разходка с лодка по Вълтава. Това дава възможност да разгледаш града откъм реката и да видиш от друга перспектива живописните мостове над Вълтава. Обиколката е около час, но корабчето може да бъде наето и за 2 часа, като прави няколко обиколки по протежение на реката.

3. Изключително впечатляваща е кулата „Прашна Брана“, която е служила за съхранение на барут през 17 в. Тя е висока 65 м. Представлява наистина внушителна готическа порта, чието построяване започва през 1475 г. По време на Седемгодишната война кулата е претърпяла разрушения, но е възстановена през 19 в.

4. Това, което, без всякакво съмнение, е сърцето на Прага, както в миналото, така и днес, е крепостта „Храдчани“, където днес се помещава чешкият президент. В продължение на векове тя се променя и разширява. Преминава през различни етапи – от дървена постойка до резиденция на чешките крале.

Изгледът, който се разкрива от нея към Прага е наистина впечатляващ. Шест двореца, катедрала, три базилики, четири манастира, пет картинни галерии и стръмни улички влизат в състава на дворцовия комплекс „Храдчани“.

5. Часовниковата кула Орлой е, според мен, един доста надценен обект за посещение в Прага, но пък изгледът, който се открива от нея, си заслужава славата. Никой не следи какъв брой хора има по едно и също време на върха на кулата, което пък води до доста неудобства и дори би могло да крие опасности.

Кулата се състои от астрономически часовник, който отмерва движението на Слънцето и планетите, календар на месеците, а на всеки точен час апостолите минават един по един пред прозорчетата на кулата, раздвижва се и фигурата на смъртта, която напомня, че времето на всеки човек изтича.

6. Катедралата Св. Вит, която е в рамките на Храдчани, е едно от най- впечатляващите архитектурни забележителности на града.

Можем да продължаваме още да говорим за забележителности, но истината е, че Прага, както и всеки друг град, трябва да бъде видян и усетен. Да бъде чут и то не през слушалките, в които гидът обяснява безкрайно дълго за хиляди забележителности, които остават незапомнени.

Един град трябва да се види, да чуе, да се усети. Трябва да видиш малките и скрити, непознати улички и да усетиш истинската атмосфера на всеки град.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!