петък, 29 септември 2023
Начало » Изкуство и книги » Литературен свят
Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова

Нетърпеливи малчугани поизмориха поетесата Петя Александрова с многобройните си въпроси
Фото: Борислав Пенков
18 април 2011, понеделник
Йорданка Ингилизова

„Червената шапчица” е номер 1 засега в бургаската кампания „Малкото голямо четене”

Кога е започнала и какво я кара да пише, колко книги има, кой е най-силният й спомен от детството и защо продължава да твори – с такива въпроси малчугани от бургаските училища „Св. Климент Охридски” и „Йордан Йовков” обсипаха поетесата Петя Александрова, която пристигна в Бургас за среща с тях.

Събитието миналия петък бе под знака на кампанията на БНТ „Малкото голямо четене” и се състоя в Детски отдел на библиотека „П. К. Яворов”, организатор заедно с читалище „Изгрев” и Общински детски комплекс /ОДК/.
Децата първо изненадаха поетесата с рецитал по нейни стихове и с изложба на рисунки по книжката й „Какво прави вятърът, когато не духа”, а после се надпреварваха да й задават какви ли не въпроси. Особено активни бяха членовете на литературния клуб към ОДК, водени от Стойка Маринова. Накрая около гостенката се изви дълга опашка за автографи. Децата първо изненадаха поетесата с рецитал по нейни стихове и с изложба на рисунки по книжката й „Какво прави вятърът, когато не духа”, а после се надпреварваха да й задават какви ли не въпроси. Особено активни бяха членовете на литературния клуб към ОДК, водени от Стойка Маринова. Накрая около гостенката се изви дълга опашка за автографи.
„Това е сладка умора, която минава бързо. Приятно ми е общуването с децата, в много случаи те ми подсказват следващото стихотворение”, каза за „Черноморски фар” Петя Александрова. Според нея въпреки определената доза стихийност, кампанията „Малкото голямо четене” е полезна, защото събужда интереса към четенето, но е жалко, че днес авторите на детска литература у нас стремглаво намаляват. „Имаме десетина действащи писатели. Защо ли? Никой не подкрепя тази литература, не стимулира нейното битуване в пространството. Няма нито едно българско списание или вестник, няма къде да пропишат младите, за да добият увереност. Тихомълком закриха и Дома на детската книга”, печално констатира Александрова.

Срещата обаче доказа, че у децата е жив интересът към шарените книжки и както се видя, с неподправен възторг искат да научат повече за наши и чужди автори. Малчуганите гласуваха за Топ 100 в „Малкото голямо четене”, най-много гласове събра „Червената шапчица и други приказки” от Шарл Перо. Кампанията продължава с Топ 10 от 1 май до 19 юни, когато ще бъде обявена любимата детска книга на българските читатели.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Победителите в конкурса „Петя Дубарова“ вече със стипендии
(Не)Благоразумният герой Марио Варгас Льоса
Връчиха наградите от националния конкурс "Диря в морето"
Юлско AББA парти завладява с ретро очарование Северното Черноморие
Георги Ингилизов с нова книга – „Морето е тяхното мастило“

Компасът на мъдростта

Истинската любов не позволява на обичания да не обича.
Данте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!