петък, 29 септември 2023
Начало » Политика
22 години надежда за демокрация

Двайсет и две годишно демократично магаре
Фото: Ракурс
05 ноември 2011, събота
Теодор Бъчваров

Точно преди 22 години, на знаковата дата 10 ноември, в България започна процес, наречен от социолозите-песимисти надежда за демокрация. Защото всъщност демокрация, въпреки уверенията на властовата върхушка, у нас няма. Няма и свобода, освен ако не наречем условно така слободията във всички сфери на живота ни.

За 22 години успяхме да съсипем признатата ни култура, отличното ни образование, водещата ни в европейски план наука. Не искам да говоря за здравеопазването, ако си спомняте, то беше безплатно, което подобието на демокрация превърна в уродлива човекоомразна практика.

След дивата приватизация, схващана от всички като формено ограбване, съсипахме по чуждоземна поръчка водещи отрасли в стопанската сфера, които бяха трън в очите на благообразните европейци и обичните ни презокеански нови приятели. По тяхна команда бяха умишлено унищожени океанският ни риболов, международният ни автомобилен транспорт, оръжейната ни промишленост, заводите ни за военна индустрия.

Но лашкан от светла надежда към пореден закономерен срив, народът не престана 22 години отново и отново да се надява на чудеса. Всъщност, казва Гьоте, всеки народ е със съзнанието на малко дете. И точно като невръстен малчуган народът се разболяваше от носталгия по бащицата-цар, по обещанията за социална политика, или пък по „твърдата ръка”, която с един замах да реши проблемите ни.

И сам доведе на върха последните управляващи, за които неистовият стремеж към цялата власт, на всяка цена, се превърна в опасна самоцел. А последните избори, недостатъчно забелязани от Европа заради икономическата криза, бяха поредното доказателство, че у нас демокрация още дълго време ще бъде само теоретично понятие или откровено словоблудство. Изборните фалшификации, полицейщината и страхът от свободно гласоподаване, познати от Алеко-Константиновите разкази и фейлетони, бяха само едната страна на медала. Невъзможността, изкуствено сътворена от управляващите, българите в чужбина свободно и без всевъзможни пречки да гласуват, ясно показа на какво разстояние сме от истинската демокрация.

В древна Елада е битувало схващането, че демокрацията трябва да се отглежда, възпитава, подхранва, че за нея трябва да се полагат грижи като за малко дете. Днес двадесет и две годишният български младеж, израснал и възпитан в суровите закони на българската джунгла, вече е с оформен характер, а както знаем, дървото се превива, докато е младо.

Оставаме все пак с надежда - за тези, които сега се раждат...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Животът е много кратък, за да бъде дребнав.
Андре Мороа


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!