сряда, 29 ноември 2023
Начало » Образование » Море
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна

„Морето ни събира като експерти, но и като приятели”, заяви Маруся Любчева и даде старт на форума
Фото: Ракурс
03 декември 2011, събота
Ракурс

Да стане интернационална, за да отговори напълно на характера и на тематиката си. Това пожела проф. Иван Маразов в приветственото си слово при откриването на четвъртата национална кръгла маса „Морето – граница или врата”, чиято подтема тази година е „Лабиринтите на Голямата вода”. По темата дискутираха изтъкнати учени от България.

„Уникалността на Черно море е ясна, в докладите това е видимо. Ние развиваме вече установена традиция, която не е само на Бургас, тя е на България. И много бих искала основното послание, което отправяме, да бъде чуто в цяла България – да се обърнем с лице към морето”, заяви доц. д-р Маруся Любчева, председател на Черноморски институт - Бургас, който организира събитието в партньорство с Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

Форумът, събрал в областния център учени от цялата страна, се проведе в четири направления, включиха се близо 20 докладчици от университети в Бургас, София, Шумен, Благоевград и от други културни институти. Бяха разгледани културологични, етнографски и лингвистични аспекти на живота покрай големите водни басейни, поставени бяха проблеми на морския и речния туризъм, както и въпроси, свързани с екологията.

Чудесен фон на конференцията бяха маринистичните снимки на младата поморийка Мариета Иванова, студентка по психология в СУ „Св. Климент Охридски”, спечелила първа награда от конкурса за художествена фотография „Обърни се към морето”. Нейните невероятни 13 мига с безкрайната вода – тиха или бурна, с изгрев или залез, с хората и плажовете – всъщност показват различните лица на Черно море. Това е първата самостоятелна изложба на Мариета, която се занимава по-сериозно с фотография от 3 г.

Преди официалното откриване, докато течеше регистрацията на гости и участници в кръглата маса, успяхме да поговорим на крак с проф. Маразов, чийто корен е от Айтос, но едва ли това е причината да се включва всяка година в конференцията. Той е завършил изкуствознание в някогашния Ленинград, днес преподава в Нов български универститет.

- Проф. Маразов, каква е причината да участвате с такова постоянство в този форум за Черно море?

- Ако беше през лятото, сигурно нямаше да ме питате… Истината е, че аз съм свързан с Бургас, а и не мога да откажа на човек като Маруся Любчева. Лесно е да си научен ръководител, когато цялата работа е свършена. Стимул за участие са и колегите, с някои от които се виждаме веднъж годишно точно тук. Не крия, че темата ми е много интересна. Културологично и митологично водните басейни са изключително важни, те винаги са между два свята, свързват или разделят.

- Нашето море граница или врата е?

- Водата не определя това, а хората и държавите. Черноморският басейн е специална зона, още от античността, от потопа. За съжаление недостатъчно познат и проучен е той като възможност и ресурс, а и ние малко правим, за да променим ситуацията. Пак казвам, от културологична гледна точна този воден басейн е изключително интересен, като тръгнете от аргонавтите та чак до Саакашвили.

- Извън контекста на срещата бих искала да ви попитам какво е отношението ви към случващото се с БАН?

- О, аз отдавна нямам никакво отношение!...

- Не, не, питам ви просто за мнение по въпроса – та старчета, та бюджети, та реформи и черни флагове… Академизмът и как се гледа на него, това не може да ви е безразлично.

- Ръководството предаде лесно фронта и после изведнъж се развълнува. Въпросът трябваше да се реши навреме, не сега. Чух премиерът да казва, че много били лумпените в България. Ами всеки лумпен ще се радва да се закриват академични терени…Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!