четвъртък, 13 май 2021
Начало » Бургас » Театър и музика » Образование
7 стипендии за възпитаници на бургаското музикално училище


Фото: НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”
07 ноември 2014, петък
Ракурс

7 са учениците от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” Бургас, които спечелиха стипендии в проекта „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас” за учебната 2014/2015 година.

Програмата е създадена, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които проявяват интерес и талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството.

„1000 стипендии” e поощрение не само на потенциала, дарбата и уменията, но и на оригиналността, аналитичността и стимулиращата образователна среда. Стипендиите са 4 вида – основна, изключителна, поощрителна и специална. Тази година поощрителна стипендия е отредена за Гергана Едрева, която е 10 клас, специалност „Виолончело” и се състезава в област „Литература”.

Параметрите на поощрителната стипендия са виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума на „1000 стипендии”.

Две са основните отличия и те са за Ралица Николова – 10 клас, специалност „Актьорско майсторство”, област „Литература” и Искра Янкова – 12 клас, специалност „Пиано”, област „История”. Параметрите на основната стипендия са 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума на „1000 стипендии”.

Специални стипендии получиха Мария Бакалова – 12 клас и Александър Джимджинов – 10 клас и двамата специалност „Актьорско майсторство”, които показаха умения и знания в област „Театрално и филмово изкуство”. Параметрите на специалната стипендия са 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 400 лева, право на консултации със специалистите и достъп до форума на „1000 стипендии”.

Най-високата категория в конкурса се нарича стипендия за изключителни умения и се състои от 1000 лева за цялата учебна година, 400 лева кредит за книги, възможност за писмени консултации с видни български учени и специалисти и членство в обществото на „1000 стипендии”.

Изключителна стипендия за успешно защитени свои авторски проекти получиха Европа Ралева – 8 клас, специалност „Балет”, категория „Изобразително изкуство” и Христо Хр. Симеонов – 11 клас, специалност „Актьорско майсторство” в раздел „Театрално и филмово изкуство”.

Въпреки че на този етап от професионалното си развитие Европа се е ориентирала към танца, тя не крие любовта си към рисуването. Баща й Костадин Ралев е художник и той е този, който я учи, насочва и критикува, този, който я провокира да се занимава с интересни и различни неща. В своя проект тя залага на дизайна и представи пред журито съвременни модни тенденции, събрани в над 30 скици и рисунки.

Христо Хр. Симеонов впечатли комисията със завършен авторски проект. Той е режисьор на пиесата „Дяволският остров” по Ласло Таби, която през целия отминал сезон се игра в пълни зали. С този спектакъл Христо постави началото на Младежки експериментален театър към Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”. Той представи и още един свой проект, който реализира като режисьор с Детска театрална студия „Приказен театър” – пиесата „Случка с крокодил”.

Младият талант се изявява и в една от главните роли в „Не падай духом” – спектакъл, който се играе на сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска” и е изцяло проект на Музикалното училище. Изключителната стипендия е присъдена и за ясните и категорични виждания на Христо, за това как се създава и ръководи един театър, как се ражда едно представление, как се избира подходящ литературен материал и как се работи с актьори. Съвсем скоро той ще изненада почитателите на театралното изкуство с нов спектакъл. Този път погледът е насочен към Уди Алън.

Освен финансовия стимул, който фондация „Комунитас” предоставя на стипендиантите си, в резултат на опита през годините, е изградено и общество на стипендиантите. В него всеки един ученик може да потърси съвет за своето бъдещо развитие от хора вече минали по неговия път, да намери личности със сродни интереси, да разработи проект съвместно с други стипендианти, да участва в общи събития.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Ако спрем да се осъждаме, няма да имаме нужда от психотерапевт.
Епикур


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!