петък, 29 септември 2023
Начало » Бургас » Политика
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба

Бойко Борисов обърка домакини, журналисти и бургаски фенове, като в крачка сменяше програмата си
Фото: Ракурс
04 януари 2012, сряда
Ракурс

По 120 хил. лв. за 14 обекта дава правителството

Вместо петролопроводната тръба Бургас – Александропулос българското правителство ще финансира тръба от археологически проекти в Бургаски регион. Идеята на кмета Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров била посрещната с одобрение от висшите държавници и първоначално 10 обекта трябвало да получат по 120 000 лева.

На кръгла маса вчера в Бургас стана ясно, че обектите са вече 14, а работата по тях може да започне още през март тази година.

„Ще дадем тази възможност да започне научната дейност с цел проучване на терените. Всеки обект ще получи по 120 000 лева за разкопките. Отсега нататък ще се борим за по-добър туризъм, по-богати туристи, а и ние покрай това да научаваме повече за древна България”, заяви в Бургас вицепремиерът Симеон Дянков, който пристигна край морето заедно с Бойко Борисов за откриването на обновената сграда на ДТ „Адриана Будевска”.

Преди това кметът Димитър Николов съобщи, че според данни на туристическата камара за 2011 г. ръстът на културно-историческия и археологически туризъм е 15.1 процента. Бургаският градоначалник постави акцент върху два обекта, важни за региона. Първият - Света Анастасия, единственият обитаем остров по нашето Черноморие, чиято пълна реконструкция предстои. За ремонта на църквата, възстановяването на уникалните стенописи и превръщането на 8 500 кв. м суша в атракцион вече се работи усилено, дори имало младоженци, които се „стискали” и чакали момента, когато ще се венчаят именно там.

Вторият – Аква калиде, където преди повече от 2 500 г. обитавали траките, а в по-ново време Сюлейман Великолепни се излекувал от подагра и построил там баня. Община Бургас има амбицията да превърне мястото в силна точка на културния туризъм у нас, като част от идеята е банята да бъде действаща и така мястото да се превърне в “действащ музей”. Едва преди седмица е станало ясно, че турски спонсор ще осигури половин милион лева, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Стартът на ремонтните дейности е обявен за март т. г.

Шефът на бургаския музей Цоня Дражева направи бърза разходка из важните културно-исторически обекти от Ахтопол до Обзор, прекъсвана от време на време от премиера с въпрос или краткото – това го знам, давай нататък. Накрая Борисов директно я попита дали археолозите го обичат. Леко смутена, Дражева бързо излезе от положение, като призна личните си пристрастия към него и изрази благодарност за финансовата подкрепа, за другите – не знаела.

А докато обясняваше личната си визия за бъдещето на остров Свети Кирик, където първите проучватели били французи, Вежди Рашидов внезапно направи лирично отклонение – „Всеки ден се караме в правителството. По-добре да се караме, за да има нещо да се прави, а не да стоим и да се гледаме”...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.
Ванга


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!