понеделник, 15 юли 2024
Начало » Бургас » Политика
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба

Бойко Борисов обърка домакини, журналисти и бургаски фенове, като в крачка сменяше програмата си
Фото: Ракурс
04 януари 2012, сряда
Ракурс

По 120 хил. лв. за 14 обекта дава правителството

Вместо петролопроводната тръба Бургас – Александропулос българското правителство ще финансира тръба от археологически проекти в Бургаски регион. Идеята на кмета Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров била посрещната с одобрение от висшите държавници и първоначално 10 обекта трябвало да получат по 120 000 лева.

На кръгла маса вчера в Бургас стана ясно, че обектите са вече 14, а работата по тях може да започне още през март тази година.

„Ще дадем тази възможност да започне научната дейност с цел проучване на терените. Всеки обект ще получи по 120 000 лева за разкопките. Отсега нататък ще се борим за по-добър туризъм, по-богати туристи, а и ние покрай това да научаваме повече за древна България”, заяви в Бургас вицепремиерът Симеон Дянков, който пристигна край морето заедно с Бойко Борисов за откриването на обновената сграда на ДТ „Адриана Будевска”.

Преди това кметът Димитър Николов съобщи, че според данни на туристическата камара за 2011 г. ръстът на културно-историческия и археологически туризъм е 15.1 процента. Бургаският градоначалник постави акцент върху два обекта, важни за региона. Първият - Света Анастасия, единственият обитаем остров по нашето Черноморие, чиято пълна реконструкция предстои. За ремонта на църквата, възстановяването на уникалните стенописи и превръщането на 8 500 кв. м суша в атракцион вече се работи усилено, дори имало младоженци, които се „стискали” и чакали момента, когато ще се венчаят именно там.

Вторият – Аква калиде, където преди повече от 2 500 г. обитавали траките, а в по-ново време Сюлейман Великолепни се излекувал от подагра и построил там баня. Община Бургас има амбицията да превърне мястото в силна точка на културния туризъм у нас, като част от идеята е банята да бъде действаща и така мястото да се превърне в “действащ музей”. Едва преди седмица е станало ясно, че турски спонсор ще осигури половин милион лева, обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Стартът на ремонтните дейности е обявен за март т. г.

Шефът на бургаския музей Цоня Дражева направи бърза разходка из важните културно-исторически обекти от Ахтопол до Обзор, прекъсвана от време на време от премиера с въпрос или краткото – това го знам, давай нататък. Накрая Борисов директно я попита дали археолозите го обичат. Леко смутена, Дражева бързо излезе от положение, като призна личните си пристрастия към него и изрази благодарност за финансовата подкрепа, за другите – не знаела.

А докато обясняваше личната си визия за бъдещето на остров Свети Кирик, където първите проучватели били французи, Вежди Рашидов внезапно направи лирично отклонение – „Всеки ден се караме в правителството. По-добре да се караме, за да има нещо да се прави, а не да стоим и да се гледаме”...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Животът е много кратък, за да бъде дребнав.
Андре Мороа


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!