петък, 29 септември 2023
Начало » Бургас » Изкуство и книги » Театър и музика » Градски легенди » Образование
В Бургас "Зелената къща" сбъдва мечти

Гери, Мери, Пепи
28 януари 2016, четвъртък
Кристина Ингилизова

Това е мястото за нестандартни артслучвания, кръжоци и щури идеи

Бях чувала за това място, но едва след като се запознах с трите дами, които го бяха направили реалност, то с пълна сила ме заинтригува и в мен се разбушува вече леко угасващата надежда за културно разнообразие в града ни.

Разбрах, че тези три жени са хора със смели идеи, иновативни и инициативни, решили да прекарват времето си смислено, културно, посветили се на идеята да събират различни хора с различни интереси, които да се изявяват и намират себе си.


Представете се, моля!

П: Казвам се Пенка Петрова – Пепи. Родена съм през 1980 г. в Бургас. Майка съм на двама сина - Стамен (на 4 г.) и Калоян (на 2 г.).

От 2004 г. се занимавам с довършителни работи в строителството. През 2008 г. основах мой собствен бизнес в същата сфера. През 2010 г. влязох в съдружие с моя настоящ партньор, който впоследствие се оказа МЪЖЪТ на моя живот. Този, който ме вдъхновява, окуражава и винаги изважда най-доброто от мен. Без неговата подкрепа този проект може би никога нямаше да е реалност.

В края на 2013 г. срещнах моята колежка Гери, която ме провокира да променя малко професионалната посока в еко направление. Двете създадохме Redesign33, където малко по–късно се присъедини и Марияна. Трите пренесохме своите идеи в пространството на „Зелената къща”.

М: Аз съм Марияна Праматарова – Мери. Родена съм през 1981 г. в Бургас. Завърших АЕГ „Гео Милев”, а след това Лесотехническия университет в София, където се запознах с Гери (бяхме съквартирантки). Заедно имахме нашето Камино в Майорка, после се прибрах, минах през сезонна работа в Слънчев бряг и накрая се застопорих в маркетинг средите на София, във фирма за дистрибуция на парфюмерия, където работя и до ден днешен. Завърших магистратура „Маркетинг”, после залитнах настрани със Следдипломна квалификация по „Арт Терапия”. Занимавам се и с йога и любителски с психология от 7-8 години. Обичам да рисувам и творя с ръцете си и го правя, когато мога. Междувременно „си починах" в отпуск по майчинство два пъти. Имам дечица на 4 и 2 г.

Г: Гергана Кънчева – Гери - това съм аз... творец, търсещ всеки ден отговори, вълнуващи душата й /усмихва се/.

Откакто завърших „Интериорен Дизайн”, не спирам да търся своето място - място, където мога да се вдъхновявам и раздавам, да изпълвам всичко в себе си с радост и наслада. Преди две години срещнах неслучайно Пепа, заразихме се една друга с идеи и вяра и заедно създадохме марката Redesign33. Това е резултат от работилница, пълна с провокации, желание и послание, работилница с една „нова-стара история”. По-късно станахме три в екип, благодарение на помощта на Марияна, тя е нашият PR и приятел от дълги години.

Разкажете ни как дойде идеята и осъществи ли се изцяло. От кого и какво се вдъхновихте?

П: Идеята за „ЗК” никога при мен не е присъствала в образа, в който се яви. Но аз съм вярващ човек и животът ми дава само най-доброто, което мога да искам от него. Желанието да общувам, помагам, развивам, творя, всъщност получи отговор в това пространство. И като цяло проектът надмина и най-смелите ми мечти.

М: Гери ме помоли да се включа в марката, която създадоха с Пепи, още в началото, за да допринеса с моя опит. С нея мислехме и мечтаехме за подобни проекти много преди те да станат реалност. Тогава обаче аз бях на друга бебевълна. Преди няколко месеца пак ме поканиха и този път реших да се гмурна, защото идеята отговаря много на моите разбирания за устойчиво развитие. Предизвикателство е за мен да популяризирам марка, създадена на местно ниво в България, на още по-местно ниво в моя роден, любим град Бургас, който остава в сърцето на всеки роден там. Малко след това се появи и идеята за „Зелената Къща”, за която се оказа, че и трите сме мечтали. Но без Пепи, която ни ръчка постоянно и има страхотни идеи, можеше нищо да не излезе. Мисля, че трите се допълваме добре.

С Гери сме вървели из улиците на центъра и сме гледали къщите, мислейки какво и що ще има някой ден в нашата... Наричахме я „Хармония”. Център, в който човек да намира себе си и други сродни души, място с различни ателиета, срещи, разкази, забавления... Дори съм я рисувала, с надписи на бъдещите ателиета. Естествено, не е 100 % това, което съм си представяла, но почти стигна 90 /смее се/. Първоначалната идея е това да е един вид изложбена зала на Redesign33, където обаче се случват и много други неща. Там всяка от нас ще има свободата да изрази себе си, да освободи творческата си енергия, да намери приятели, съмишленици, които да научи на нещо ново, а и те нас. А ние има какво да дадем и се надявам да заразим и други с нашия ентусиазъм. Да почувстват къщата като пристан в забързания си живот, в който да оставят проблемите отвън, да творят, да танцуват, да се усмихват, да четат, да пътешестват, да откриват себе си отново и отново…

Г: Често си мечтаех за такава къща, а именно изпълнена с дух, сила и енергия. Къща на мечтите /усмихва се/. Пространство, наречено „Хармония”. Сега, когато я гледам в завършен вид, изпитвам истинско щастие и виждам усмивките и задоволството в хората – нашият всеобщ резултат от положения труд.

Трудно ли беше? През какво преминахте?

П: Тук е мястото да кажа, че чудеса се случват на онзи, който вярва в тях. Учудващо лесно и безпроблемно се сдобихме с къщата. Имаме прекрасни хазяи, за работа малко повече от месец се радваме на сериозна популярност. Какво повече може да иска човек?

М: ОК беше, аз пряко не участвах в ремонта, но сега съм доста заета с проекта.

Г: Не... не бих казала трудно, а точно обратното. Стана истинско чудо, когато открихме Къщата... Още в първия миг щом я видях, подскачах от щастие като малко дете, което получава дългоочакван подарък. Трите - аз, Пепи и Марияна, започнахме да визуализираме кой, как и какво ще направи за мястото.

За читателите, които още не са ви посетили, разкажете за интериора.

П: Интериорът е изцяло реализиран от Redesign33. Тъй като се наложи да действаме наистина за много кратко време, просто трябваше да работим с налични продукти и материали, преобразявайки ги и предавайки желаното звучене. Хазяите също ни подкрепиха чистосърдечно. И творейки от сърце и душа, явно успяхме да предадем това в интериора, защото почти всеки, който е гостувал, се чувства уютно и удобно при нас.

„ЗК” представлява пространство, заето в по-голямата си част от голяма зала, където спокойно могат да се съберат 40-50 души. Малко кипро помещение обособихме като детски кът (впоследствие ще се използва и за детско кино) с предверие на къщичка от приказките. Вита стълба-пиано клавиши с невидима мелодия повежда към малката стаичка на втория етаж, където предстои да направим читалнята. Разполагаме и с дворче с барбекю, където през пролетта и лятото ще произвеждаме благоухания за махалата.

Г: Интериорът е резултат на умението ни да правим от нищо нещо, да се възползваме от обстановката и да създаваме от дефекта ефект. Къщата е истинска магия..., не е нужно да се описва, тя се чувства.

Гордеем се, че със собствени сили и почти никакви средства, три жени постигнахме това, което е в момента... и всеки гост усеща мястото като приказно, хармонично и светло.

Какво се случва в момента в „ЗК”?

П: За да може да се самоиздържа, към момента в по-голямата част от времето помещението се отдава почасово под наем за различни частни тържества и мероприятия. Но екипът ни се старае да внесе повече разнообразие в ежедневието на съгражданите ни, предлагайки различни по тема забавни вечери за възрастни.

Всеки Понеделник правим Quiz-ове и настолни игри. В сряда вечер пък има работилничка на тема “Redesign” за майчета, в която наред със сладки приказки на по чаша винце всяка дама може да отмори, тъчейки килимче от рециклирани материали, което остава за нея. Имаме „Клуб на пътешественика”, в който каним различни хора, които имат какво да споделят за интересните места, на които са били. Разнообразяваме и с различни творчески ателиета, обвързани с теми по предстоящи празници и др.

От февруари стартираме и различни школи с цел обучение за малки и големи: математика, бродерия, керамика и др., но определно програмата ще е разнообразна и за всеки ще има по нещо.

М: Бих искала да добавя, че една от концепциите на мястото е свързана с детската стая – да има място, където майки могат да творят и да се радват на интересни мероприятия, докато децата им играят в съседната стая, създадена специално за целта. Такова място липсва не само в Бургас, но и в София.

Г: От самото начало идеята за този проект е пространството да се използва и споделя за срещи на различни теми от културно-научно естество, събития, беседи, лекции, курсове и ателиета... или, с други думи, човек да намира себе си и да става все по-добър чрез нови знания и запознанства с други хора.

От февруари месец стартираме пълна седмична програма, като непрекъснато търсим нови попълнения и ентусиасти за съдействие. Всеки може да предложи своите умения и знания под форма, подходяща за споделяне.

Какви са идеите ви занапред?

П: Идеите занапред са много, но по-приоритетните са: читалня за непубликувани автори; трибуна за творци от различни области на изкуството и науката; възможност да се помага на повече хора да реализират и обогатят личния си потенциал.

М: Къщата ще се променя с нови дизайнерски придобивки от Redesign33 и други автори, които желаят да изложат нещата си там. В къщата ще даваме и дизайнерски съвети и ще има и дизайнерски ателиета.

Ателиетата ще се променят постоянно и ще има тематични и според сезона, лятото може да се ползва и дворчето.

Искаме да има мултикултурни вечери. Имахме казахстанска. Искаме да има индийска. Всеки, който може да представи дадена култура, да заповяда.

Ще има арттерапевтични ателиета за личностно развитие. И много други…

Тук е мястото да помоля всеки, който също мисли, че има какво да даде на Къщата, да ни пише във Фейсбук страничката. Търсим творчески натури за нашите арт, литературни, музикални вечери, както и пътешественици за „Клуба на Пътешественика”, където всеки може да представи в разказ и снимки готино приключение на път. Аз мисля да организирам и арт терапевтични групи за личностно развитие. Програмата за февруари ще качим на нашата Фейсбук страничка в края на месеца и ще се актуализира редовно.

Г: Идеите занапред са „Зелената Къща” да придобие популярност и да се превърне в емблема на Бургас. Всеки ден да бъде изпълнена с хора, които взаимно осъществяват пълноценно общуване, идват и си тръгват с усмивка.

Какво е мнението ви за културното развитие на Бургас в момента?

П: Създаването на „ЗК” всъщност е отговор на моя вътрешен глад и нужда за повече културни места в нашия град. Водена съм от философията, че когато искаме промяна, то тя трябва да тръгне от нас и с нас. Има какво да се желае в посока култура тук в Бургас и искрено се надяваме от тук да тръгне пожара!

М: Обичам този град, уханието на море и крясъка на гларусите. Както пеят Chambao. Хората, които живеят на морето, са си друга отделна порода... Природата на морето са те, а то остава завинаги в тях. И аз, макар да не живея там, често се връщам, за да заредя батериите, а сега с Къщата мисля още повече да зачестя идванията си.

Г: Бих искала да има повече движение от културно естество навън - по улиците и площадите, в морската градина и плажната ивица. В Бургас се организират интересни фестивали и събития, чудесно би било да се зачестят и увеличат. Има нужда от положителни, инициативни хора, една нова система от ентусиасти. Да се научим да работим в екип за по-добрия облик на града, всеки да даде по нещичко от себе си, малко зрънце и повече усмивки.

Мечтая си Бургас да се превърне в „Малка Барселона”! Мечтите се сбъдват, когато силно вярваме в това, което правим, и благодарим за това, което ние сме!

Вашето послание към читателите на „Ракурс” и бъдещите съмишленици на Къщата?

Благодарим на всички, които повярваха в нас. Подкрепят ни, насърчават ни, дават ни любовта си и ни стимулират да вървим напред, давайки най-доброто от себе си.

Ние Ви обичаме, обичайте се и Вие !Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно.
Маргарет Драбъл


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!