петък, 14 юни 2024
Начало
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Аманда Бърел
Фото: "Позор" LTD
25 януари 2012, сряда
"Позор" LTD

Сега работя за англоезичния канал на „Ал Джазира”

В рамките на провеждащия се в момента у нас кинофестивал „Цветята на Корана” ще бъде представен филмът на британката Аманда Бърел „Истории от Бейоглу”. Бърел е водещ журналист в „Ал Джазира”, в момента работи в турския клон на телевизионния канал. Завършила е история в университета в Кеймбридж. До 2003 г. отразява събитията в Близкия Изток за Би Би Си, работи в две от най-гледаните предавания на канала “Timewatch” и “Pyramid”. През последните 10 години Бърел снима документални филми в различни точки на планетата – Индия, Йемен, Перу, Босна, Бутан, Бангладеш, Япония… Владее турски, италиански, френски, хинди, урду и арабски. Дни преди премиерата на „Истории от Бейоглу” в София Аманда Бърел остави за час поредния репортаж за „Ал Джазира” и отговори на въпросите на „Позор”, сдружението, което организира за четвърта поредна година у нас фестивала „Цветята на Корана”.

За първи път и Бургас влиза във фестивалната карта, благодарение на Сдружение за съвременно изкуство. Стартът ще бъде даден на 30 януари с филма „Мирал” на номинирания за „Оскар” Джулиан Шнабел. До 4 февруари морските почитатели на киното от Близкия Изток и Северна Африка ще могат да видят още премиерния за България “Истории от Бейоглу” на Аманда Бърел, изненадващата иранска комедия “Моля, не ни безпокойте”, мароканския „В очакване на Пазолини”, египетския „Микрофонът” и др. Прожекциите ща бъдат в чайната на площад „Тройката” и в библиотечната зала на „Булаир” 10. Билети ще се продават на входа.

- Какво е да си чужденец в Истанбул?

- Истанбул е град с богато наследство, изградено върху изобилието на различни общности, култури, етноси и религии, превърнали го от векове в свой роден дом. Трудно мога да се почувствам като чужденец тук и всъщност за мен това е място, където се чувствам като у дома. Турците по природа са много гостоприемни, приветливи хора и е трудно да не се чувстваш добре дошъл и да не създадеш приятелства. Сега говоря добре турски, а това ми отваря врати и ми помага да се почувствам част от града. В същото време усещането и духът на града са много по-различни от родния ми град - Лондон, често се сблъсквам с нови неща и се наслаждавам на усещането, което получавам от откриването им.

- Какво ви доведе за първи път в Истанбул?

- За първи път дойдох в Истанбул преди 15 години на евтина и приятна почивка с един приятел. Бяхме го планирали предварително до известна степен – достъпно е, времето е прекрасно, можеш лесно да съчетаеш посещение на исторически паметници с излежаване по плажовете. Освен това Турция беше първата мюсюлманска страна, в която отидох в момент, когато започвах да се интересувам от исляма. Не бях подготвена за огромното въздействие, което той щеше да окаже върху мен - буквално се влюбих в него.

- Как подбрахте хората, през чийто поглед да представите живота в Бейоглу?

- Намирането на подходящите хора, които да се включат във филма, беше един от ключовите въпроси, с които се сблъсках, защото нямах реална история, която да проследя, нямаше основно събитие или сюжетна линия. Исках да направя филм, който отразява разнообразието и колорита, които могат да се открият в Бейоглу, навлизайки в живота на различни художници от квартала. Попитах човека, който се занимава с проучванията и асистент-продуцента, които работеха с мен върху по-задълбочено проучване на възможните персонажи и тогава се запознах с доста от хората лично, преди да ги пресея в селекцията. Търсех хора, които не само са сладкодумни и интересни, но и са част от богатството на живота в Бейоглу, чиито животи са едно малко парче от по-голямата история на квартала. Така аз бях наясно, че искам да намеря някой, който може да хвърли светлина върху славните дни на Бейоглу през 50-те години на миналия век. Когато един приятел ми каза за Хабиб, ми прозвуча така, сякаш той ще свърши работа. Когато го срещнах, веднага разбрах, че е бил прав. Аз винаги мисля задълбочено и рационално, за това кое е правилно за филма, но вътрешният инстинкт е от ключово значение.

- Лесно ли беше да убедите всеки един от тях да застане пред камерата?

- Беше лесно да убедя хората да кажат “Да” да се снимат, но да ги убедя да се снимат толкова време, колкото ми беше необходимо на мен, беше много по-трудно. Изследователските документални филми са голяма рядкост в Турция. Хората очакват от мен да направя просто интервю с тях и с това да се приключи. Но моята цел беше да съживя района, като се запозная с героите на филма и затова исках да ги заснема в по-личен план в продължение на няколко дни. В крайна сметка, повечето хора бяха щастливи да ги снимат по-дълго време и се радваха на снимачния процес.

- Споделете за някое интересно място в Бейолу, което остава далеч от погледите на любопитните туристи.

- Бейоглу е пълен с очарователни места и продължавам дори да откривам нови. Рибният пазар до моста Галата е едно от любимите ми места, където можете да хапнете прясна риба и да гледате залеза над хоризонта на Истанбул, както и танцуващите светлини във водата през нощта. Кафе „Бабел” на улица „Турнаджъбашъ” е едно от местата в града, където те приветстват най-топло, заедно с вкусна храна от Антакия и разнообразна музика. „Хамам ага” е малка турска баня, в която се чувстваш все едно притежаваш свой собствен хамам, защото обикновено, когато отидеш там, тя е празна. И Кримската църква е един оазис в пустите задни улички, а градината й е дом на различни видове птици.

- Пътувате по света и снимате филми. Била сте в Индия, Бангладеш, Непал, Бутан, Йемен, Мароко, Зимбабве… Разкажете за някои любопитни случки по време на пътешествията ви.

- Имам голям късмет, че съм ходила на толкова много прекрасни места и имам толкова много случки от пътуванията из тях. Не съм сигурна откъде да започна. Няма да забравя Коледата на 2008 г., когато правех филм за изборите в Бангладеш за Би Би Си. На Бъдни вечер операторът падна в мръсна канавка до коленете, в бедняшкия квартал, в който снимахме. Прекарахме Коледа на една сватба, с танци по покривите на Бангладеш. На следващия ден изнесох реч на урду на предизборен митинг пред 500 души. На сцената ме качи един политик, когото бях снимала в мой материал. Подозирам, че той беше се пробвал да ме използва като стръв за изборите. Появяването ми там беше причина за заглавия по местните вестници на следващия ден, но за щастие това не повлия върху резултата от гласуването.

- Над какво работите в момента?

- Сега правя нещо, което въпреки, че е свързано с документалните филми, е много по-различно от това, което правя обикновено. Ръководя вътрешния документален отдел на новия канал „Ал Джазира” за Турция. Ще бъда изпълнителен продуцент на филмите на други хора, ще ръководя и ще организирам отдела. Също така продуцирам, режисирам и представям поредица от кратки репортажи за екологичните решения, наречени "Earthrise" за англоезичния канал на "Ал Джазира".Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Човек вижда толкова, колкото знае.
Йохан Волфганг фон Гьоте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!