петък, 29 септември 2023
Начало » Бургас » Страната » Киносалон » Образование
Късометражно кино, визуална магия и алтернативно изкуство в Бургас

10 май 2016, вторник
Силвия Дончева

Кой каза, че филмовото изкуство в България е в задънена улица? Изобщо не е така, а в случай като този киното не е просто кино – то е изкуство с послание и това го доказват създателите на късометражни филми от Mайсторски клас на проф. Георги Дюлгеров. Оригиналните хрумвания ще бъдат представени в драматичния театър „Адриана Будевска“ в град Бургас на 14 май от 18 ч.


Идеята е инициирана от режисьорите с цел популяризиране на българското кино, в частност късометражното, поради причината, че кинокултурата е централизирана изцяло в София, докато другите градове нямат възможност да се докоснат до „живата прожекция на изкуството“. По този начин те целят да интегрират кинокултурата и в останалите градове на страната. Ако проектът се окаже успешен, организаторите обещават, че ще продължат инициативата и в други градове.

Заглавия като „За какво служи хлябът“, „Сутрешно кафе“, „Рандеву“, „Пеперуди“, „Зелената врата“ и „Как се запознах с Неджи и лудия бор“ ще бъдат представени на прожекцията на късометражни филми във вечерта на 14-ти май. Талантът на младите и не толкова млади режисьори е неслучайно насърчаван от проф. Георги Дюлгеров. Той е роден в Бургас. Учил е режисура във VGIK Film School в Москва. В своята филмография има над 30 филма, повечето от които са донесли редица световни награди за България. Преподавател е по кино режисура от над 20 години.

Със съдействието на Радио Мая, Канал 0, Rakurs.bg и Нов български университет, както и с подкрепата на драматичен театър „Адриана Будевска“ и Община Бургас гостите ще бъдат въвлечени в различни истории от различен спектър на живота – колкото докосващи, толкова и учудващо парадоксални в своята събитийност. Филмите са създадени в рамките на Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров през учебната 2014/2015г. в Нов Български Университет.

Интересен е начинът, по който ще се развие събитието – освен прожектирането на филмите, всеки ще има възможност да се срещне и запознае с авторите на продукциите, като по този начин ще се създаде жива комуникация между творците и зрителите.

Ето и някои от филмите, които ще бъдат прожектирани и хората, стоящи зад тях:

„За какво служи хлябът“ – реж. Ники Стоичков, 12 мин.

За работата си Ники споделя: „Искам да разкажа едни определени истории със смисъл и поука в тях. По този начин ще направя моя принос към развитието на България и българите.“

Госпожица Марта (на средна възраст) държи малък магазин в с.Алдомировци покрай София в България. Доста жени на нейната възраст с далеч по-малко възможности се бяха омъжили вече. Ежедневието на г-ца Марта протича еднообразно с едни и същи клиенти, отдавна прескочили нейните години. В магазина започва да идва мъж видимо по-млад от останалите редовни клиенти. Новодошлият винаги купува стар хляб и всеки път старателно преброява стотинките си. Г-ца Марта започва да проява интерес към него и решава да го спечели поставяйки мас в поредния стар хляб. Дали любовта между тях ще пламне или стремежа на г-ца Марта да спечели сърцето му ще срине света й?


„Сутрешно кафе“ – реж. Венцислав Занков, 7 мин.

За себе си Венцислав, типично като човек на изкуството, казва: „Аз съм Венцислав Занков – художник. Бих искал да кажа – артист, но всички, дори и хотели станаха арт, с което думата се изхаби, а арт-ът стана занимание за домакини и любители на „красивото”.”

Il a mis le café
Dans la tasse
Il a mis le lait
Dans la tasse de café
Il a mis le sucre
Dans le café au lait
Avec la petite cuiller
Il a tourné
Il a bu le café au lait
Et il a reposé la tasse
Sans me parler

„Рандеву“ – реж. Ваня Донева, 10 мин.

На прага на XX век, бедната прислужница Елена желае да се омъжи, за да се отърве от слугуването, но взискателната й господарка непрекъснато затрупва с работа момичето, за да му попречи и да я задържи при себе си.

„Пеперудите“ – реж. Стефани Райчева, 7 мин.

Стефани, на 23 години от град Бургас, разказва за страстта си към киното: „Почти съм убедена, че се влюбих във киното, когато бях на около 5 години…. или може би 6? Със сигурност беше преди да навърша 7 или най-късно на 8 (смее се).”

Кога порастват децата? Малко момче следва пеперуда в гората и се натъква на странна жена, която колекционира пеперуди.

„Как се запознах с Неджи и Лудия Бор“ – реж. Георги Светломиров, 14 мин.

За избора на темата на филма Георги споделя: „Разказът ме привлече със силната си атмосфера.“
 
На път към града младият пътешественик Ники среща двама изхвърлени от обществото скитници. Всеки от тях, със своята лична история, разкрива пред Ники един нов свят. Това е среща, след която той няма да бъде същият.

Билети за събитието ще се продават във фоайето на театъра два часа преди началото.
Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Адът е всяко място, където човек загубва надеждата си.
Арчибалд Кронин


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!