понеделник, 17 юни 2024
Начало » Бургас » Страната » Киносалон » Свят » Образование
Възраждат клуб „Киноенигма” в Бургас след близо 15-годишна пауза

Кадър от филма "Какъвто бащата, такъв и синът"
23 май 2016, понеделник
Ракурс

На 29 май, от 18 ч. в „Зелената къща” в Бургас ще се състои първата прожекция на новия клуб „Киноенигма”.

Това е филмът „Какъвто бащата, такъв и синът” на японския режисьор Хироказу Корееда. Историята разказва за семейството на архитект, обсебен от мечти за успешна кариера. Един ден те разбират, че детето, което възпитават, не е родният им син, защото в родилния дом са подменили две бебета. Двойката трябва да реши дали да приеме обратно биологичния си син или да задържи детето, което е отглеждала като свое в последните шест години...

В началото на деветдесетте години на миналия век Йорданка Ингилизова с група киномани сформира клуб „Киноенигма” в Бургас, първият дискусионен клуб в България. Той се създаде като естествена реакция на варварското разрушаване на ОП "Кинефикация", която лиши бургазлии от новите световни филми. Членовете на „Киноенигма“ искаха да гледат, освен руска и американска „класика“, и европейско кино – Фелини, Висконти, Бертолучи, Братя Тавиани... Те искаха и си припоняха времето, когаго Бургас имаше три летни и четири закрити кинoсалона с удобни столове, с изящна за времето си озвучителна апаратура... Бяха направени панорами на иранското, испанското, румънското и на класическото италианско кино, на Луис Бунюел и др. Членовете на "Киноенигма" като истински апостоли ходеха да съобщават на приятели и съмишленици на седмото изкуство датите и часа на прожекциите.

Сега този клуб отново започва да прави срещите си и по този начин става част от стартиралата през септември 2015 г. единна мрежа, наречена Българско кино общество.

Всеки запален киноман или просто човек, изпитващ любопитство към различни, нетрадиционни филми и към киното като изкуство, е добре дошъл в клуб „Киноенигма”. Прожекциите са веднъж месечно – по една за възрастни и по една за деца. Мястото е „Зелената къща” в Бургас /ул. „Патриарх Евтимий” 9/, входът е 3 лева.

Всяка прожекция за възрастни е придружена от дискусия, а всяка детска – от образователно занимание за децата.

Основната цел на киноклуба е да вдъхне живот на идеята за класическото споделено филмово изживяване, придружено от неформално обсъждане. Подобни кино общества съществуват в целия свят, включително на места като Непал, Пуерто Рико, Индия, Куба, САЩ и различни европейски държави. Тези филмови клубове са обединени в Световната федерация на кино обществата и освен обмен на знания и опит, те споделят програми от филми и предлагат широк избор от националното си кино. Логото на Българско кино обществоБългарската мрежа на филмовите общества ще стане пълноправен член на международната организация през 2016 г. като първите стъпки по тази инициатива са вече предприети. Така български филми имат възможността да разширяват аудиторията си и да бъдат показвани на неочаквани кътчета по света. Освен филмите, самите кинолюбители от страните могат да бъдат членове на журито на киноклубовете, което раздава наградите „Дон Кихот“ – независим приз, учреден от Световната федерация на кино общества, който се връчва на избрани филми от големи международни фестивали като тези в Талин, Локарно, Карлови Вари, Краков, Котбус, Киев и много други.

В България мрежата от киноклубове функционира като алтернативна възможност за зрителите да се срещат с недотам популярни заглавия и да се завърнат към споделено кинопреживяване. Всеки киноклуб у нас има своя собствена програма и облик, както и различен курс на развитие в зависимост от интересите на местната общност.

Мрежата от киноклубове у нас намира партньор в лицето на Норвежката федерация на филмовите общества – организация с над 50-годишна история и богат филмов архив, в която участват 87 киноклуба с общо над 12 000 членове, както и финансово съдействие от страна на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (ngogrants.bg).

Освен прожекции с дискусии, Българско кино общество разполага и с алтернативна кино медия – сайтът www.filmsociety.bg, в който независими автори публикуват анализи и критика за филмови произведения, отбелязват се премиери, открояват се тенденции, следи се работата на даден филмов артист или събитие.



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Не бързай, не бери грижи. Тук си само гост за миг. Затова спри и помириши цветята.
Уолтър Хейгън


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!