събота, 01 април 2023
Начало » Бургас » Киносалон
Два от филмите, номинирани за Наградата на публиката LUX, с премиера на 21-вия “София филм фест на брега”

Кадър от филма "Близо"
24 февруари 2023, петък
Ракурс

“Близо” на режисьора Лукас Донт и “Изпепеляващи дни” на Емин Алпер са сред петте филма, номинирани за престижната Европейска филмова награда на публиката, и ще бъдат показани в рамките на 21. “София филм фест на брега” в Бургас през април. Прожекциите и на двата филма ще бъдат безплатни.

“Близо” разказва историята на тринайсетгодишните приятели Лео и Реми. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка.

Първият пълнометражен филм на Лукас Донт “Момиче” спечели множество награди на престижни кинофестивали, сред които наградите „Златна камера“, ФИПРЕССИ, за най-добър актьор в секция „Особен поглед“ и „Queer Palm” на кинофестивала в Кан през 2018 г. и беше показан на бургаската публика на 17-ия “София филм фест на брега” през 2019 г.

Вторият филм на Лукас Донт “Близо” е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението. Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустощителна яснота.

“Близо” спечели голямата награда на журито в Кан и ще се бори за “Оскар” в категорията за най-добър международен филм.

Филмът на Емин Алпер “Изпепеляващи дни” е второто заглавие в афиша на “София филм фест на брега”, номинирано за Наградата LUX на публиката.

Героят на Алпер Емре е млад и всеотдаен прокурор, назначен в малък град, засегнат от водна криза и политически скандали. След първоначалното радушно посрещане, той се сблъсква с покачващо се напрежение и против волята си е въвлечен в местната политика. Когато Емре започва връзка със собственика на местния вестник, напрежението ескалира под влияние на разгорещените слухове.

“Изпепеляващи дни” е копродукция между Турция, Франция, Германия, Нидерландия, Гърция и Хърватия и има номинации за наградите “Особен поглед“ и “Queer Palm” на фестивала в Кан от изминалата година.

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и ЕФА в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. Наградата изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

21-вото издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас, спонсори и приятели и ще се проведе от 30 март до 7 април 2023 в Културен дом НХК в Бургас.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!