сряда, 29 ноември 2023
Начало » Бургас » Киносалон » Изкуство и книги
НЛК “МОРЕТО!” в Бургас


Фото: Ракурс
09 април 2023, неделя
Ракурс

Специална вечер, посветена на една ярка фигура в културния и литературен живот на Бургас - Георги Ингилизов, който е и един от основоположниците на „София Филм Фест на брега”, събра почитатели и приятели на морето, литературата и киното в Културен дом НХК в Бургас на 6 април.

Събитието бе част от съпътстващата програма на 21-вото издание на фестивала. На литературната вечер бяха представени отличените с първи награди творби от седемте издания на Национален литературен конкурс „МОРЕТО!”, в основата на който също бе видният бургаски маринист.

Срещата модерираха Катя Съева - председател на сдружение “ЛУМЕН”, организатор на конкурса, и Вера Петрова, представител на журито с председател Митко Новков и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова. Катя Съева разказа за зараждането на идеята за конкурса и развитието му през годините, а Вера Петрова, която журира в конкурса от самото му създаване, посрещна гостите с думите на Митко Новков и Христо Карастоянов по повод литературната вечер.

Началото на вечерта бе поставено с прочита на произведението „Последната мидена черупка” на Михаела Илиева, отличено с голямата Специална награда „Георги Ингилизов”, която бе присъдена за първи път миналата година.

От наградените автори на конкурса присъстваха Светла Гунчева, Богдана Калъчева, Иван Сухиванов и Тодор Николов, които лично представиха творбите си. Другите произведения, носители на първи награди в категориите „Проза” и „Поезия” от изминалите издания на „МОРЕТО!”, прозвучаха с гласовете на БНР – Бургас – Свобода Атанасова и Елена Димитрова. Нека припомним и имената на техните автори: Милка Пиналска, Елена Павлова, Владислав Вачков, Силвия Илиева-Христова, Марина Нинова, Женя Димова, Майа Виткова-Косев, Румен Денев, Ангел Иванов, Мирослав Христов. Представена беше и още една творба, чиято награда бе връчена за пръв път на миналогодишното издание на НЛК „МОРЕТО!” – отличието за млад автор от Черноморски институт, присъдено на Момчил Драганов.

С тазгодишното гостуване на НЛК “МОРЕТО!” в Бургас бе поставено ново начало. Предстоят нови морски срещи с още автори на конкурса.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Ако спрем да се осъждаме, няма да имаме нужда от психотерапевт.
Епикур


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!