петък, 29 септември 2023
Начало » Бургас » Изкуство и книги
Букай подари на Бургас притча за истината

Знаменитият писател търпеливо отдели време за феновете си
Фото: Петя Петрова
17 юни 2011, петък
Петя Петрова

Над 500 на опашка пред „Хеликон” за среща със световноизвестния психотерапевт

Майсторът на положителните послания призна, че Бургас с неговото Черно море му напомнят на градчето Нерха в Испания, в близост до Средиземно море, където живее. „Имах такова особено усещане - едновременно не познавам града, а все едно се чувствам на познато място”, поясни гостът.

Спокоен дебел човек с шапка против слънце, който пътешества, за да събира впечатления. Така изглежда световноизвестният писател Хорхе Букай на алеята между Казиното и терасата, вървейки към центъра на Бургас в търсене на заведение за обяд. Никой не би предположил, че знаменитият автор, който е продал милиони копия от книгите си в над 20 държави, похапва крехки телешки каренца с пърленка на главната улица, готвейки се за срещата с морските си почитатели. В противен случай би се извила опашка, както стана часове по-късно в уречения за автографи час.

 
Бургас бе третият град, в който аржентинецът гостува в петък по покана на ИК „Хермес” и книжарници „Хеликон”, за да представи новата си книга - „Разказвай с мен“, продължение на бестселъра „Нека ти разкажа“.

Само за ден той успя да се срещне със стотици свои почитатели, да разговаря с кмета Димитър Николов, да разгледа златното тракийско съкровище и да ни подари една притча – за истината, която ангелите искали да скрият от човешкото същество, за да не стане съвършено като Бог. След много умуване дали да я заровят на морското дъно, или да я качат високо в планината, най-доброто решение се оказало да я скрият в самия човек, близо до сърцето му, където не би се сетил да я търси.

„Образите, метафорите, разказите са пътят към този вид истина. Древното изкуство ни разказва непрекъснато, че някъде дълбоко в нас има нещо значимо, което не може да се облече в думи, но може да се изпита. Независимо от всичко останало историите и изкуството остават вечни. Може би образите, картините ще бъдат различни, думите ще се различават, дрехите ще се променят, но усещането, щастието, тревожността, страхът - те винаги са едни и същи”, каза Букай, провокиран от мистиката на златното съкровище.

Майсторът на положителните послания призна, че Бургас с неговото Черно море му напомнят на градчето Нерха в Испания, в близост до Средиземно море, където живее. „Имах такова особено усещане - едновременно не познавам града, а все едно се чувствам на познато място”, поясни Букай и призна, че Бургас е едно от местата, на които би искал да се връща. После ни укори, задето се мислим за нещастни, припомняйки, че навсякъде има хора, които са без работа, които са гладни и имат грижи. И съвсем в негов стил обобщи: „По целия свят има хора, които са толкова бедни, че единственото, с което разполагат, е пари”.

Едва половин час имаха възможност журналистите да си поговорят със светилото. Кметът Димитър Николов му подари статуетка на Св. Николай Чудотворец, а гостът написа в книгата, в която знаменитостите, посетили община Бургас, оставят своите послания: „Чувствам се почетен да бъда тук и да приема вашата щедрост”. В късния следобед над два часа авторът на "Писма до Клаудия", "Приказки за размисъл", "Да се обичаме с отворени очи" раздава автографи в „Хеликон”.
 
Невиждана опашка от търпеливи фенове, повече от 500, окупира площада пред книжарницата. Вътре пък бяха се приготвили със специална организация. Част от „светая светих” за четящата аудитория бе отцепена, а щастливците с автограф излизаха през служебния вход.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Не вземай живота твърде насериозно. Никога няма да се измъкнеш от него жив.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!