понеделник, 17 юни 2024
Начало » Бургас » Изкуство и книги
Букай подари на Бургас притча за истината

Знаменитият писател търпеливо отдели време за феновете си
Фото: Петя Петрова
17 юни 2011, петък
Петя Петрова

Над 500 на опашка пред „Хеликон” за среща със световноизвестния психотерапевт

Майсторът на положителните послания призна, че Бургас с неговото Черно море му напомнят на градчето Нерха в Испания, в близост до Средиземно море, където живее. „Имах такова особено усещане - едновременно не познавам града, а все едно се чувствам на познато място”, поясни гостът.

Спокоен дебел човек с шапка против слънце, който пътешества, за да събира впечатления. Така изглежда световноизвестният писател Хорхе Букай на алеята между Казиното и терасата, вървейки към центъра на Бургас в търсене на заведение за обяд. Никой не би предположил, че знаменитият автор, който е продал милиони копия от книгите си в над 20 държави, похапва крехки телешки каренца с пърленка на главната улица, готвейки се за срещата с морските си почитатели. В противен случай би се извила опашка, както стана часове по-късно в уречения за автографи час.

 
Бургас бе третият град, в който аржентинецът гостува в петък по покана на ИК „Хермес” и книжарници „Хеликон”, за да представи новата си книга - „Разказвай с мен“, продължение на бестселъра „Нека ти разкажа“.

Само за ден той успя да се срещне със стотици свои почитатели, да разговаря с кмета Димитър Николов, да разгледа златното тракийско съкровище и да ни подари една притча – за истината, която ангелите искали да скрият от човешкото същество, за да не стане съвършено като Бог. След много умуване дали да я заровят на морското дъно, или да я качат високо в планината, най-доброто решение се оказало да я скрият в самия човек, близо до сърцето му, където не би се сетил да я търси.

„Образите, метафорите, разказите са пътят към този вид истина. Древното изкуство ни разказва непрекъснато, че някъде дълбоко в нас има нещо значимо, което не може да се облече в думи, но може да се изпита. Независимо от всичко останало историите и изкуството остават вечни. Може би образите, картините ще бъдат различни, думите ще се различават, дрехите ще се променят, но усещането, щастието, тревожността, страхът - те винаги са едни и същи”, каза Букай, провокиран от мистиката на златното съкровище.

Майсторът на положителните послания призна, че Бургас с неговото Черно море му напомнят на градчето Нерха в Испания, в близост до Средиземно море, където живее. „Имах такова особено усещане - едновременно не познавам града, а все едно се чувствам на познато място”, поясни Букай и призна, че Бургас е едно от местата, на които би искал да се връща. После ни укори, задето се мислим за нещастни, припомняйки, че навсякъде има хора, които са без работа, които са гладни и имат грижи. И съвсем в негов стил обобщи: „По целия свят има хора, които са толкова бедни, че единственото, с което разполагат, е пари”.

Едва половин час имаха възможност журналистите да си поговорят със светилото. Кметът Димитър Николов му подари статуетка на Св. Николай Чудотворец, а гостът написа в книгата, в която знаменитостите, посетили община Бургас, оставят своите послания: „Чувствам се почетен да бъда тук и да приема вашата щедрост”. В късния следобед над два часа авторът на "Писма до Клаудия", "Приказки за размисъл", "Да се обичаме с отворени очи" раздава автографи в „Хеликон”.
 
Невиждана опашка от търпеливи фенове, повече от 500, окупира площада пред книжарницата. Вътре пък бяха се приготвили със специална организация. Част от „светая светих” за четящата аудитория бе отцепена, а щастливците с автограф излизаха през служебния вход.



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

През деня - мисли, през нощта - сънувай.
Китайска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!