сряда, 27 септември 2023
Начало » Бургас » Театър и музика
2011 - фестивална година за бургаските кукленици

Христина Арсенова винаги е на линия за връзка с колегите си от страната и чужбина
Фото: Лилия Христова
19 юни 2011, неделя
Ракурс

В Санкт Петербург и Вашингтон гледат нашия „Бон бон оле”

След успешното присъствие на международните сцени в Истанбул, Измир и Алматъ бургаският куклен театър се готви за поредния си скок. За Христина Арсенова участието по фестивали е престиж, но и начин да се подпомогне финансово театърът.

След успешното присъствие на международните сцени в Истанбул, Измир и Алматъ бургаският куклен театър се готви за поредния си скок – този път в Санкт Петербург. Там от 22 до 30 юни ще властва 10-ото издание на световния фестивал „Кукарт”, който традиционно събира театрали от цяла Русия и Европа и буквално диктува тенденциите в кукленото изкуство за деца и възрастни.

Акцент тази година са прибалтийските републики, плюс участието на трупи от 11 държави. Нашите артисти са единствените българи сред специалните гости и ще радват публиката с хита „Бон бон оле”.

Малък дървен сандък, един куфар с кукли и сноп олекотени тръби – мобилната сценография на „бонбона”, ще пренесат в личния си багаж бургазлии, а не като съпътстващ товар, за да е по-сигурно. Полетът им е в петък директно Бургас-Санкт Петербург, а представлението е вписано във фестивалната програма за 26 юни.

„Ние за втори път отиваме на тази авторитетна международна сцена. През 2009 г. играхме „Както ви харесва” и „Принцесата и свинарят”. Канени сме на не едно и две места, но аз избирам къде да отидем, защото нямаме пари. Някъде ни плащат всичко, както беше в Казахстан, някъде частично и се налага добре да преценявам ситуацията”, разясни директорът на културната институция Христина Арсенова. Според нея програмата е много натоварена и единственото, което ще искат да направят, е да гледат колкото може повече представления на колеги, както и да се видят с приятелите си от марионетния театър „Демени”. Миналата година руснаците гостуваха в Бургас.

През октомври куклената ни трупа е селектирана за участие в престижния международен фестивал „Златният делфин”, който се провежда във Варна от 1972 г. на всеки три години. Бургаските артисти ще играят „Цар Дроздобрад”, спектакъла, донесъл им миналата година наградата „Икар”.

През ноември пък бургаските кукли ще отпътуват за Вашингтон, където в рамките на 10 дни ще участват в Европейски детски фестивал. Поканата този път е от външното ни министерство. Според Арсенова това е висока чест – морската трупа да представя страната ни зад океана, още повече че ще играят „Бон бон оле” шест пъти на английски, ще имат и два уъркшопа с деца от различни училища.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!