сряда, 27 септември 2023
Начало » Бургас » Театър и музика
Недялко Йорданов се изповяда и музикално

В 6 диска е побрал всичките си 89 песни бургаският бард
Фото: Лилия Христова
23 юни 2011, четвъртък
Ракурс

Булат Окуджава дава кураж на бургазлията да пее поезията си по концерти

Луксозна кутия с 6 диска плюс песнопойка ще зарадва почитателите на поета на 4 юли в Летния театър. Изданието ще се разпространява там по време на концерта „Не остарявай, любов".

Музикалната изповед на Недялко Йорданов, побрана в луксозна кутия с 6 диска плюс песнопойка, ще зарадва почитателите му на 4 юли в Летния театър. Изданието ще се разпространява там по време на концерта „Не остарявай, любов”, който световноизвестният поет и драматург ще изнесе заедно със съпругата си, актрисата Ивана Джеджева, и композитора Хайгашот Агасян.

„През последните три години написах спомените си в 4 книги, издадох стихотворенията си в 4 тома, пиесите си – също в 4 тома. Пея авторски песни повече от 45 г., имам над 2000 рецитала у нас и в чужбина, затова ми се видя нормално да подходя по същия начин и към музикалните си произведения”, разказа вчера пред журналисти бургаският бард.

Първата му песен е от 1966 г., „Някога, някога” се казва. Текстът и музиката му идват едновременно, като използва цигулката, на която свири от малък. И по този повод закачливо уточни: „Не съм поет с китара, а поет с китарист!”, визирайки композитора Хайгашот Агасян.

Да се захване с концертна дейност особено силно го насърчава големият Булат Окуджава, който превежда стиховете към пиесата му „Ние не вярваме в щъркели”. Московската й премиера била спряна, след като и в България била скандално забранена. „Ама ти не пееш ли, попита ме тогава Окуджава и той ме окуражи, че няма нищо лошо в това поетът да пее стиховете си”, уточни Недялко Йорданов. Така през 1972 г. той започва с авторските си концерти. Среща се спубликата в Австрия, Германия, Унгария, Румъния, дори и в Кувейт.

Шестте диска съдържат всичките 89 парчета, изпети от него. 75 от тях са и по негова музика, 12 са на Хайгашот Агасян, по една песен имат Стефан Димитров и незабравимия Константин Ташев, с когото дълги години работят заедно в театъра.

В двучасовия концерт на 4 юли Недялко Йорданов ще изпее около 25 песни, някои от които са напълно нови. Билетите са с цена 3 и 5 лева, една символична сума според автора, за да могат повече „мои връстници и бедни бургазлии да дойдат”. Комплектът с дискове струва 20 лева.

През октомври Недялко Йорданов смята да изнесе същия концерт-промоция в зала 1 на НДК в София.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Това, което не ме убива, ме прави по-силен.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!